Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskom franku već na slijedećoj sjednici naći će se pred poslanicima u RS.

U prijedlogu koji je dostavio klub poslanika SDS-a banke se obavezuju da osim konverzije po kursu franka koji je važio na dan zaključenja ugovora, korisnicima obračunaju i fiksnu kamatu od pet odsto. Zato ishod glasanja nestrpljivo čeka Brane Milošević. Prije osam godina podigao je kredit od 300.000 maraka, otplatio oko 250 i izračunao da banci još duguje 418.000 maraka.

“Moja rata kredita je bila 2.200 KM, da bi narasla na 3.500 KM. Znači bilo je nepodnošljivo i to se više nije moglo plaćati. Mislim da je osnovni problem to što su zatajile institucije, kako BiH tako i RS, od Centralne banke do Agencije za bankarstvo”, istakao je Brane Milošević, korisnik kredita u švajcarskom franku.

Iz Centralne banke do sada su odgovornost prebacivali na Agenciju za bankarstvo a tamo se pravdali da nemaju mehanizme. Upravo će od mišljenja Agencije i Ministarstva finansija koje se danas nije oglasilo, zavisiti i to da li će vladajući podržati zakon. U udruženju “Švajcarac” nedavnim protestima ispred sjedišta SDS-a i SNSD-a na stranke su pokušali izvršiti pritisak. Ipak, pokušaj SDS-a da zakon proguraju kroz državni parlament nedavno nije uspio.

“Ovaj zakon je već predložen na nivou BiH gdje je izraženo mišljenje da će ukoliko se on usvoji, doći do prenosa nadležnosti. Iz tog razloga je SDS predložio ovaj zakon u NS RS i radi se o zakonu koji štiti interese naroda i građana. Oni koji ga ne podrže, više se ne mogu zvati narodni poslanici”, naglasio je Marinko Božović, poslanik SDS-a u NS RS.

“Naravno da će klub poslanika SNSD-a zatražiti zvanično mišljenje institucija Republike Srpske, prvenstveno Ministarstva finansija i Agencije za bankarstvo RS. Ne sumnjamo da će to rješenje, ukoliko bude moguće, biti u interesu građana RS”, kazao je Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a u NS RS. Ukoliko bude usvojen zakon koji predlaže SDS, primjenjivaće se retroaktivno a sve pretplaćene rate banke će morati da vrate korisnicima. U Hipo banci nadaju se da se prijedlog SDS-a neće usvojiti jer bi to bio pravni presedan koji bi narušio temelje pravne sigurnosti i principe ravnopravne tržišne utakmice.

“Ako Narodna skupština Republike Srpske usvoji ovaj zakon, koji je predložio klub poslanika SDS, isti bi proizveo štetne posljedice, ne samo za cjelokupan bankarski sistem Republike Srpske, nego i za RS i poreske obveznike. Pored toga – prouzrokovao bi dodatnu pravnu nesigurnost među stranim investitorima”, saopšteno je iz Hipo banke.

U Hipo banci kažu da će zakon otežati poziciju banke koja se u švajcarskom franku zaduživala na međunarodnom tržištu kapitala. Kažu da su u protekloj godini sa oko 300 klijenata dogovorili neku vrstu rješenja. Problem sa otplatom ovih kredita u Srpskoj ima oko 3.000 korisnika. Zakon o konverziji već su usvojile zemlje u okruženju. (Nezavisne novine)