Tradicionalno, te već svima dobro poznato dešavanje , međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ se po 21.put održava u Istočnom Sarajevu pod motom „Lutkarstvo za 21.vijek“. Festival počinje 28.09.2020.godine , sa svečano zakazanim otvaranjem u 18h u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Početak će biti izvođenjem „Pirinske folklorne magije“ Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, čiju režiju potpisuje profesor Bonja Lungov i dr Konstantin Karakostov.

Postavljen je izazov pred organizatore, jer je potrebno u skladu sa propisanim mjerama održati festival, ali velika ljubav prema poslu i umjetnosti, te kolegama je dala za rezultat realizaciju festivala, na veliku radost mnogih.

Pokrovitelj 21.Lut festa je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, što daje poseban značaj samom festivalu.  Forum teatar i festivalski tim, na čijem čelu je predsjednik organizacionog odbora Ljubiša Ćosić, uz podršku predsjednika Republike Srpske su zajedničkim naporima uspjeli održati kontinuitet. Ministarstvo prosvjete i kulture sufinansira festival, kažu organizatori i izražavaju zahvalnost.           

                 Uz poštovanje propisanih mjera, publika će moći pogledati 5 predstava, a iste će biti ocjenjivane od strane stručnog žirija koji čine: Igor Bojović, predsjednik UNIMA centra Srbije- dramski pisac, dramaturg i scenarista, Mladen Janković, muzički pedagog i Ognjen Begović, novinar Novinske agencije SRNA.

                 Bogat prateći program festivala se odnosi na održavanje kreativne lutkarske radionice „Lutka je glumac“, sa Ankicom Avramović  iz Istočnog Sarajeva kao voditeljem, on-line masterklas predavanjem prof dr Konstantina Karakostova „Lutkarstvo u vrijeme Korone“, promociju knjige „Šta su lutke?“ pjesnikinje Evite Bojkovac u izdanju Forum teatra i Art scene Banjaluka. Za goste festivala će biti organizovani posebni turistički programi, zahvaljujući saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina. Prateći program se takođe odnosi i na izvođenje u Zvorniku,  predstave „Kuku Todore“ Dečjeg pozorišta Subotica.

                 Predsjednik Organizacionog odbora festivala Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo je predložio da ulaz na sve sadržaje festivala bude besplatan.

                 Za sveukupno stvaralaštvo na polju razvoja, afirmacije i unapređenja lutkarstva, a na osnovu odluke Savjeta festivala, plaketa „Zlatna anima Radoslav Lazić“ i to za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti će biti dodjeljena Igoru Bojoviću.

                 Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža, kao i opština Istočno Novo Sarajevo če sufinansirati festival.

                 Sponzori festivala su : Turistička organizacija Jahorina, Olimpijski centar Jahorina i Grad Zvornik.

                 Medijski pokrovitelji festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

                 Medijski prijatelji festivala su : Fena, Elta TV, BNTV, BHRT, OSM TV, IS radio i portali : Katera info, Princip news.

                 Za marketing festivala je zadužen Turuntaš d.o.o.