“Poziv babice je jedan od najhumanijih. Iako zna da bude mnogo stresan, ovo je jedan od naljepših poziva na svijetu”, poručila je babica Nada Gašević koja je zaposlena u Bolnici “Srbija” već 22 godine, povodom Međunarodnog dana babica.

Ona je rekla da njihov posao podrazumijeva da pomognu majci da donese novi život na svijet.

– U našim rukama su dva života, a ponekad i tri. Život majke i djeteta je iznad svih ovozemaljskih granica i kategorija – istakla je Gaševićeva.

Ona je navela da sa svojim znanjem i vještinama i sa puno ljubavi babice dočekuju novi život.

Prema njenim riječima, ruke babice su prve ruke koje dotaknu bebu kada dolazi na ovaj svijet i predaju je majci.

– Porodilje najčešće imaju strah od porođaja. Naša uloga je da opustimo ženu i da se one osjećaju sigurno kako bi im porođaj i rađanje djeteta bilo lijepo iskustvo – naglasila je Gaševićeva.

Babica je tu za svaku porodilju. Za fizičku i psihičku pomoć prilikom porođaja, a i same pripreme za porođaj. Kako su babice direktno povezane sa zdravljem majki i djece, veoma je bitno skrenuti pažnu javnosti na ogromnu ulogu koju babice imaju u zdravstvenom sistemu.

Svjetska zdravstvena organizacija i njeni globalni partneri, svake godine skreću pažnju na važnost babica u procesu dočeka novih beba na svijet i istovremenoj brizi o majkama za vrijeme, ali i nakon porođaja.