Nakon što je Hillary Clinton pobijedila na predizborima, Barack Obama pozvao i na jedinstvo u Demokratskoj stranci.

barack_obama_reuters_main_5

Obama vjeruje kako će pukotine među demokratima, nakon borbe Clinton – Sanders, uskoro zacijeliti [Reuters]

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je nadu da će sljedeći tjedni donijeti zacjeljivanje pukotina među demokratima, nakon što je Hillary Clinton osigurala pobjedu u utrci za nominaciju stranke i ulazak u borbu za Bijelu kuću s republikancem Donaldom Trumpom.

Istovremeno, poslao je i poruku najvjerojatnijem republikanskom kandidatu, ekscentričnom bogatašu Donaldu Trumpu, kojeg se dotaknuo govoreći o svojoj ulozi u predsjedničkoj kampanji.

“Moja glavna uloga u tom procesu je da podsjetim američki narod o kako ozbiljnom poslu je riječ. Predsjednik nije lik iz televizijskog reality showa“, poručio je Obama, aludirajući na Trumpov nekadašnji angažman u jednom od takvih zabavnih tv-formata.

Obama je gostovao na NBC-ju, što je bio prvi javni nastup američkog predsjednika nakon što je Hillary Clinton pobijedila Bernieja Sandersa u višemjesečnoj, iscrpljujućoj i žestokoj borbi za mjesto demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima koji će biti održani 8. studenoga.

Poziv na jedinstvo demokrata

“Nadam se da ćemo u sljedećim tjednima povući svi zajedno. Ono što se događa u predizbornoj kampanji ponekad zna biti malo bolno”, ocijenio je Obama.

Istaknuo je i značajnu ulogu Sandersa u borbi s Clinton.

“Vukao je stranku i predstavljao pravi izazov. Donio je ogromnu dozu energije i nove ideje u kampanji. Mislim da je Hillary učinio boljom kandidatkinjom”, rekao je američki predsjednik.

Iako je njezina pobjeda izvjesna, kandidaturu bivše državne tajnice u prvom predsjedničkom mandatu Baracka Obame demokratski delegati još moraju potvrditi na konvenciji koja će se održati u Philadelphiji u srpnju.

Izvor: Agencije