Ruski ambasador Andrej Karlov upucan je danas tokom obilaska jedne umjetničke izložbe u Ankari, potvrđeno je za turske medije iz ruske ambasade.

Karlov je upucan iz pištolja dok je držao govor na otvaranju izložbe “Rusija u očima Turaka”, a prema prvim informacijama u njega je pucao pripadnik ili simpatizer nekog od radikalnih islamističkih pokreta.

CNN Turk je javio da je Karlov prevezen u bolnicu i da je životno ugrožen. No, drugi mediji navode da se Karlovu pomoć ukazuje na mjestu pucnjave i da nije prevezen u bolnicu.

NTV javlja da su osim Karlova povrijeđene i još tri osobe, ali njihov identitet nije objavljen. Svjedoci navode da je napadač u Karlova pucao 4 ili 5 puta.

Napadač koji je pucao u ambasadora i druge osobe nalazio se u bjekstvu, a policija je okružila cijelu zgradu. Nakon brze operacije policija je saopćila da je “neutralizovala napadača”, a turski mediji navode da je on ubijen.

Na mjesto pucnjave došao je i ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu.

Prema izjavama očevidaca, napadač je na izložbu ušao sa policijskom iskaznicom, nosio je odijelo, a tokom napada uzvikivao je vjerske slogane te je spominjao Alep.

Izvor: Klix.ba