Kompanije Mercator i Ledo Crna Gora, koje su u sastavu Agrokora, posluju stabilno te ne postoji bojazan da će na njih uticati dužnička kriza u ovoj hrvatskoj kompaniji, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na današnjoj 21.sjednici Vlade Crne Gore.

„U Crnoj Gori trenutno posluju dva preduzeća koja na neki način, indirektno ili direktno, imaju veze sa Agrokorom, a to su Ledo i Mercator Crna Gora. U ovom trenutku nema apsolutno nikakvog rizika po njihovo poslovanje, niti prelivanja bilo kakvog rizika sa hrvatskog Agrokora“, kazala je Sekulić nakon sjednice Vlade.

Ona je Vladi podnijela usmenu Informaciju o uticaju situacije u Agrokor grupi na kompanije u Crnoj Gori.

Sekulić je navela da je Vlada, posljednjih nekoliko dana, u intenzivnoj komunikaciji sa kolegama iz regiona i sa predstavnicima te dvije kompanije u Crnoj Gori.

„Želim da uvjerim sve zaposlene da ne postoji bilo kakav rizik po njihova radna mjesta i po dobavljače u Crnoj Gori. U narednom periodu nastavićemo da pratimo njihovo poslovanje na dnevnoj osnovi, kako bi bili u situaciji da na vrijeme reagujemo ukoliko se pojavi bilo kakav izazov“, dodala je Sekulić.

Prema njenim riječima, Mercator Crna Gora posluje potpuno nezavisno na crnogorskom tržištu, iako je njegov većinski vlasnik slovenački Mercator.

„To je izuzetno zdrava firma po svim pokazateljima, koja posluje veoma uspješno u Crnoj Gori, zapošljava blizu 1,6 hiljada radnika i redovno izmiruje obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima“, navela je Sekulić.

Ona je objasnila da jedini rizik koji Vlada vidi jeste da se problemi sa Agrokorom preliju na slovenački Mercator pa sa te kompanije na Mercator Crna Gora.

„Koristeći svoj boravak u Ljubljani ove sedmcie razgovarala sam sa slovenačkim kolegama koji su me uvjerili da Slovenija itekako vodi računa o slovenačkom Mercatoru, a samim tim i o svim onim kompanijama koje su u njjihovom vlasništvu“, zaključila je Sekulić.

Hrvatsko Ministarstvo finansija blokiralo je početkom aprila Agrokor zbog duga za porez na dodatu vrijednost (PDV) od 81 milion kuna (HRK), odnosno 11 miliona eura.

Agrokor, čiji je vlasnik Ivica Todorić, najveća je privatna firma u Hrvatskoj i jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

Dobavljači Agrokora su, od kada je kompanija upala u krizu, saopštili da će u najvećoj mjeri će nastaviti da joj isporučuju robu, kako bi omogućili njenu stabilizaciju.

Agrokor posjeduje 61 preduzeće u zemljama bivše Jugoslavije odnosno Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini (BIH) i Crnoj Gori, kao i Mađarskoj.

Firma ima dugove od šest milijardi eura od čega su 3,5 milijardi dugovanja prema bankama.

U hrvatskoj je na Vladin prijedlog usvojen posebni zakon koji predviđa  da država pomognefirmama koje imaju više od 8.000 zaposlenih i milijardu eura duga, a koje su od posebnog interesa za državu. Taj zakon je nazvan “Leks Agrokor”.