Četrnaest od ukupno četrdeset automobila koliko je Ambasada Japana u BiH uručila Ministarstvu civilnih poslova BiH, stigla su tokom vikenda krajnjim korisnicima, tj. ustanovama u sistemu socijalne zaštite u Republici Srpskoj.

U pitanju su vozila marke „Toyota“ i dio su donacije Vlade Japana koja se sastoji od ukupno 120 automobila ukupne vrijednosti od oko sedam miliona KM. Ostatak donacije od 80 vozila biće realizovano iduće godine.

Donacija je namijenjena javnim ustanovama u sistemu socijalne zaštite čija djelatnost je neposredno usmjerena na pružanje različitih vidova pomoći najugroženijim grupama građana, a prioritete su utvrdili nadležna ministarstva za oblast socijalne zaštite iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta. Donirana vozila bi trebala poboljšati mobilnost ustanova socijalne zaštite, te podići kvalitet njihovih usluga na viši nivo.

U Republici Srpskoj, vozila su donirana centrima za socijalni rad u sljedećim opštinama: Gacko, Kneževo, Kostajnica, Kotor Varoš, Sokolac, Čajniče, Kalinovik, Foča, Kozarska Dubica, Derventa, Šipovo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Petrovo.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo