ISTOČNO NOVO SARAJEVO, 19. SEPTEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić posjetili su novoizgrađeno obdanište u ovoj lokalnoj zajednici, u čiju izgradnju su Vlada i predsjednik Srpske Milorad Dodik uložili 440.000 KM, a opština 380.000 KM. Cvijanovićeva je istakla da je izgradnja vrtića u Istočnom Novom Sarajevu jedan od objekata koji će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu i predstavljaće značajno olakšanje za roditelje i mlade bračne parove na području ove lokalne zajednice.

posjeta-cvijanoviceve-obdanistu_naslovna

Izrazivši zadovoljstvo što će vrtić u Istočnom Novom Sarajevu uskoro biti spreman da dočeka mališane, premijer Srpske je naglasila da je ovo jedan od objekata za čiju je izgradnju Vlada Srpske izašla u susret, jer su rukovodstvo i stanovnici Istočnog Novog Sarajeva uvijek ukazivali na potrebu za njim.

“I predsjednik Republike Srpske je intervenisao na više načina i u više opština znajući da su vrtići prijeka potreba”, istakla je Cvijanovićeva.

posjeta-cvijanoviceve-obdanistu_velika

Navodeći da je danas informisana da je u Istočnom Novom Sarajevu potreban još jedan ovakav objekat, Cvijanovićeva je naglasila da je cilj Vlade Srpske strateški razvoj ovog prostora s obzirom na blizinu federalnog Sarajeva i teškoće koje su pratile ovaj prostor u njegovom nastajanju.

Ona je najavila da će Vlada Srpske kao i do sada podržati sve infrastrukturne i društveno korisne projekte za ovu lokalnu zajednicu.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada svojim intervencijama uložila oko 195 miliona KM na prostor grada Istočnog Sarajeva, te da je uz to plasirano oko 95 miliona KM posredstvom Investiciono-razvojne banke i istakla da sve to pokazuje opredijeljenost za zajednički rad na razvoju ovog područja.

“Kad kažem da je ovdje realizovano 195 miliona KM investicija, to nije otišlo bilo gdje, nego na projekte koje su delegirali opština i grad. Na taj način se intervenisalo i tako će biti i u narednom periodu”, istakla je Cvijanovićeva i dodala da uz izgradnju postoji bitka i za osposobljavanje privrede i otvaranje što više radnih mjesta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da obdanište u ovoj lokalnoj zajednici ne bi bilo izgrađeno da nije bilo podrške Vlade Republike Srpske i predsjednika Dodika.

On je objasnio da su svi građevinski radovi na unutrašnjem i spoljnom uređenju završeni i da je u toku procedura nabavke namještaja.

“Sve ćemo završiti do 2. oktobra, ali da ne bi bilo okarakterisano kao predizborna aktivnost, mi ćemo ovo obdanište otvoriti nakon izbora”, dodao je Ćosić.

posjeta-cvijanoviceve-obdanistu_galerija-7 On je naveo da je specifičnost ovog obdaništa činjenica da u njegovom osnivanju učestvuje i Mitropolija dabrobosanska.

Ćosić je rekao da je administrator Mitropolije, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije predložio da obdanište nosi ime po blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, čovjeku prepoznatljivom po životnim načelima.

On je izrazio uvjerenje da će Skupština opštine prihvatiti ovaj prijedlog.

Vrijednost izgradnje i opremanja vrtića u Istočnom Novom Sarajevu ukupno košta 820.000 KM.

Izvor: SRNA