Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad “Telekoma Srbije” na Kosmetu.

Na osnovu tog dogovora imovina “Telekoma” prenosi se na “MTS d.o.o”, ćerku firmu “Telekoma” na Kosovu i Metohiji, javlja RTS.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mjesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

Kosovska ministarka za dijalog s Beogradom Edita Tahiri saopštila je da je Kosovo dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383, javila je prištinska televizija KTV.

Prema riječima Edite Tahiri, dobijanje međunarodnog pozivnog telefonskog broja rezultat je intenzivnih razgovora između predstavnika Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju na koje se poziva KTV, navodi se da je Kosovo dobilo državni međunarodni telefonski broj 383 koji će joj dodijeliti ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije) i ocjenjuje da to “predstavlja veliki uspjeh dijaloga u Briselu i izuzetnu dobru vijest za našu državu i njene građane”.

U okviru postignutog sporazuma, kaže se u saopštenju, Srbija je dužna da do 3. decembra ITU dostavi pismo u kojem izražava slaganje da se Kosovu dodijeli međunarodni pozivni telefonski broj. Kosovo se obavezuje da da privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji mts.d.o, koja treba da bude registrovana prema zakonima Kosova.

ITU će 15. decembra dodjeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi međunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381,377,386 biti izbaćeni iz upotrebe.

Evropska služba za spoljne poslove (EAAS) potvrdila je da su predstavnici Beograda i Prštine uz posredovanje EU postigli dogovor o daljoj primjeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine.

Istovremeno sa početkom rada nove kompanije, Međunarodna unija za telekomunikacije će Kosovu dodijeliti trocifreni pozivni broj,” stoji u saopštenju koje je stiglo iz Brisela.

U Briselu podsjećaju da je ovaj dogovor postignut u okviru Briselskog sporazuma 2013. godine, a potvrđen Akcionim planom iz 2015. godine.

Đurić: Sačuvana imovina Telekoma Srbije

Sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama sačuvana je kompletna imovina Telekoma Srbije, a taj sporazum će se pozitivno odraziti na ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU, izjavio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

”Sada se ispostavilo da je dobro što nismo prihvatili postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da hoćemo da postižemo one sporazume koji jesu. Dogovorom o sprovođenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina Telekoma Srbije je sačuvana što može da se vidi i u saopštenju EU. To nije nešto što samo ni tvrdimo”, rekao je Đurić za RTS.

On je istakao da se sva imovina prenosi na MTS doo na Kosovu i Metohiji, odnosno da je zvanično vlasništvo MTS Telekoma Srbije.

”Imovina Telekoma Srbije je ovim trajno zaštićena, kao i bazne stanice i sve drugo”, rekao je Đurić.

On je istakao da se radi o važnom dogovoru i za Telekom Srbiju i za građane, kao i da će se sigurno pozitivno odraziti i na naše ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU.

”Oni su hteli da našu imovinu otmu. Mi to nismo prihvatili. Nismo prihvatili tako formulisan sprazum. Sada smo došli do nečega što podrazumeva, uzgred budi rečeno, i za predstavnike medije, važnu stvar, a to je da i deo takozvanog digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku”, rekao je Đurić.

Izvor: Glas Srpske