Radovi na unapređenju turističke ponude i turističkih sadržaja na Trebeviću su u završnoj fazi, a ovaj projekat je otpočeo prije šest mjeseci.

Datum završetka radova i prigodno otvaranje planirano je sutra, 24.06.2021. godine u 12.00 časova na platou dolazne stanice Trebevićke žičare.

Bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove, područje Trebevića je veoma posjećeno, ali je bilo nedovoljno mapirano, uvezano i uređeno kako bi svi građani grada Istočnog Sarajeva, kantona Sarajeva, turisti, rekreativci i sportisti mogli bezbjedno istraživati i uživati u ljepotama Trebevića, kažu za Kateru iz TO “Jahorina”.

– Trenutno su na Trebeviću u toku završni radovi na unapređenju izletničke infrastrukture, a projekat je pokrenut prije šest mjeseci. Aktivnosti su podrazumijevale adekvatno uređenje i vizuelno označavanje 44 kilometra staza, pet planinarskih i šest šetačkih/turističkih staza sa adekvatnim oznakama, info totemima i panoima te dodatnim klupama i odmaralištima – navodi se u saopštenju.

U sportskom i adrenalinskom dijelu u toku je završna faza izrada nove Via Ferrata-e na Bijelim stijenama sa 30 metara visokim visećim mostom.

– Ferata će biti atraktivna kako za iskusne penjače tako i za početnike. Izletnička, planinarska i sportsko – rekreativna infrastruktura biće podržana mobilnom aplikacijom Trebević Outdoor Route. To je prva vrsta ovakve aplikacije na našim prostorima sa mapiranim planinarskim i turističkim stazama, ostalim servisnim informacijama, poput planinarskih domova, restorana, hotela, mogućnost brzog lociranja u slučaju potrebe za pružanjem prve pomoći, rada u oflajn modu i drugim korisnim informacijama i funkcijama – kažu iz TO “Jahorina”.

Partnerske organizacije u relizaciji projekta su Planinarsko društvo “Trebević” Istočno Sarajevo, GSS “Trebević”, PSD “Trebević – Sarajevo” i X-time Outdoor.

Realizaciju projekta podržali su Turistička zajednica kantona Sarajevo, Turistička organizacija „Jahorina“, Gradska uprava Grada Sarajeva i Grad Istočno Sarajevo, uz saradnju partnerskih udruženja i kompanija, te uz podršku socijalno odgovornih institucija.