Radionica ženske solidarnosti

PSIHOLOŠKA I PRAVNA PODRŠKA ŽENAMA 

U BORBI PROTIV NASILJA

01.07.2021, 12:00 – 14:30, Zoom platforma

Svjedokinje smo velikog broja žena i djevojaka koje su odlučile javno progovoriti o nasilju koje su preživjele. Takva iskustva nose sa sobom teške fizičke i psihičke posljedice. Kako adekvatno zaštiti žene koje su preživjele nasilje? Kakva psihička i pravna podrška im je neophodna i gdje je mogu dobiti?

Pridružite nam se na online radionici na kojoj će dugogodišnje stručnjakinje u ovim oblastima dati odgovora na ova pitanja, podijeliti svoja iskustva i dati natuknice kako zaštiti žene i adresirati nasilje.

Prijavu za vaše učešće možete popuniti putem online obrazca: https://www.surveymonkey.com/r/PsihoRadionica

Nakon vaše prijave dostavit ćemo vam Zoom link za konferenciju. 

Program radionice

12:00 – 12:30  Studija slučaja: Ženska sigurnost u visokom obrazovanju

             Marija Runić

12:30 – 13:00  Psihička podrška ženama u borbi protiv nasilja

             Marijana Senjak

13:00 – 13:30  Pravna podrška ženama u borbi protiv nasilja

             Duška Antić

13:30 – 14:30 Diskusija, pitanja, prijedlozi

Marija Runić je lingvistkinja, feministkinja i aktivistkinja sa trenutnom adresom u Banjaluci. Zaposlena je u visokobrazovnim institucijama od 2004. godine. Pored lingvistike, važno mjesto u njenim interesovanjima i domenu političkog aktivizma zauzimaju pitanja položaja žena u našem društvu. Kao jedna od nositeljki projekta Ženske mreže solidarnosti u akademskoj 2020/21. godini sprovela je istraživanje o ženskoj sigurnosti u akademiji sa posebnim osvrtom na Univerzitet u Banjoj Luci.

Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja, su-osnivačica je Centra za terapiju žena Medica Zenica i Centra za psihološku pomoć u ratu, Zenica, BiH. Bila je konzultantica na scenariju nagrađenog bosanskog filma „Grbavica“ i koordinatorica kampanje “Za dostojanstvo preživjelih”, koja je dovela do priznavanja statusa civilnih žrtava rata preživjelim ratna silovanja u BiH. Radi kao psihologinja i savjetodavka u Centru za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe u Zagrebu.

Duška Andrić je aktivistkinja, feministkinja i članica Centar ženskih prava iz Zenice. Već 28 godina ogromnu energiju ulaže u unapređenje statusa žena, posebno onih koje su pretrpjele nasilje i bilo koje drugo kršenje ženskih ljudskih prava.

Radionica se održava u okviru inicijative Ženska mreža solidarnosti