VUK SOKOVIĆ RAZVIO ZASTAVU ISTOČNOG SARAJEVA NA NAJVEĆEM VRHU JUŽNE AMERIKE

Zastava Istočnog Sarajeva zavijorila je na najvećem vrhu Južne Amerike, Akonkagva (Aconcagua) 6962m/nv, zahvalјujući našem sugrađaninu Vuku Sokoviću koji učestvuje u ekspediciji na jedan od najzahtjevnijih vrhova.

Ekspedicija je realizovana u organizaciji „Extreme summit team“-a iz Beograda. U ekspediciji je učestvovalo 20 planinara iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije a na vrh je pristupilo njih 17.

Na putu ka vrhu duvao je vjetar brzine 120km/h a temperatura je u noći polaska ka vrh bila na četrdesetom podioku ispod nule. Vrh Akonakgava sa visinom od 6962m/nv predstavlјa najveći vrh južnoameričkog kontinenta i najveći vrh svijeta izvan planinskog masiva koji čine Himajali i Karakorum u Aziji.

Tehnički ne spada u zahtjevne vrhove ali opasnost se krije u sunčanom vremenu koje posjeduje zahvalјujući geografskom položaju na južnoj hemisferi i koje zna da poprilično prevari planinare i velikom atmosferskom pritisku koji je identičan kao onome koji vlada na visinama od 8000m/nv na Himalajima i Karakorumu, te se zbog toga smatra kao odličan pripremni uspon pred uspone na najveće svjetske vrhove kao što je Mont Everest.

Ovo je bila izuzetno uspješna ekspedicija ako uzmemo u obzir da je izlaznost na vrh Akonkagva oko 20% u odnosu na ukupan broj planinara koji pristupe planini sa namjerom da stanu nogom na njen sami vrh, a našem Vuku je ovo četvrti ispenjani kontinentalni vrh jer je u prethodnom periodu već ispenjao najveći vrh afričkog kontinenta Kilimandžaro 5895m/nv 2008 godine, u zimu 2009. najveći vrh Evrope, Elbrus 5642m/nv, krajem 2009. najveći vrh Sjeverne Amerike Denali (Mont MekKinli) 6189m/nv kao i dva uspješna uspona na Mon Blan koji sa visinom od 4810m/nv predstavlјa najveći vrh Zapadne Evrope i EU, kao i jedan od tehnički najzahtjevnijih vrhova u Evropi.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo