U skopskoj kasarni “Ilindan” otvoreno je sjedište Balkanskih medicinskih namjenskih snaga – regionalna organizacija čije su zemlje članice Makedonija, Srbija, Albanija, Crna Gora, BiH i Slovenija, a podržavaju je Norveška i SAD.

Riječ je o projektu koji bi trebalo da stvori malu, mobilnu i brzu organizaciju koja će uvijek biti tamo gdje je potrebno, rekao je ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski .

– Ovaj krucijalni regionalni projekat ima za cilj da izgradi regionalne medicinske kapacitete koji će biti sposobni da daju brz odgovor na širok spektar kriznih situacija, kao što su prirodne nepogode – rekao je Jolevski.

Svečanom otvaranju prisustvovali su, između ostalih, ministar odbrane BiH Marina Pendeš, Slovenije Andreja Katič i Srbije Zoran Đorđević, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Oni su se saglasili da je ovo koristan projekat, jer se sve zemlje iz regiona suočavaju sa prirodnim nepogodama, posebno sa poplavama velikih razmjera.

Predstavnik Pentagona Kevin Hil istakao je da ova organizacija nije obična vojna jedinica, već multinacionalna jedinica sa NATO standardima i primjer regionalne saradnje.

Srbija je prva preuzela komandu nad ukupno 86 pripadnika Balkanskih medicinskih namjenskih snaga.

Komandant ovih snaga bira se svake dvije godine po principu rotacije.

Izvor: SRNA