Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na posljednjoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom. Voz je na toj stanici proveo četiri sata poslije čega je u 20.40 vraćen za Beograd.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprijeie sukobi širih razmjera.

Prvi voz, koji će poslije 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice, krenuo je 13.01.2017. sa Glavne željezničke stanice u Beogradu, a ispratio ga je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.Voz je bio prepun putnika, koji su s nestrpljenjem čekali polazak, predivno je oslikan a, kako je rečeno u pozdravnom govoru, riječ je o vozu prijateljstva!

Voz je ispratio šef Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je pozdravio okupljene. Voz je oslikan najljepšim motivima iz srpskih manastira s Kosmeta, ima i internet konekciju, a o putnicima brinu hostese pa se stiče utisak kao da su putnici u avionu!

Đurić je rekao da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svjetskom kulturnom baštinom, koja je na Uneskovoj listi. Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasljeđa Srbije sa Kosova i Metohije.

“To je produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i nije nikakva novina u političkom smislu”, naglasio je Đurić. On je rekao da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u KiM predstavljalo kršenje ljudskih prava. Riječ je o nekoj vrsti pokretne izložbe koja je dijelo svjetski poznatog autora Andreja Vasiljevića.

To je promotivna vožnja, a probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Unutrašnjost voza je ukrašen slikama fresaka iz četiri manastira na KiM-u, koji su zaštićeni Uneskovom listom svjetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svjetske baštine i to su manastiri – Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima najljepših srpskih crkava, manistara i srednjevjekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski. Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi troškove koje će Srbija voz imati zbog prevoza putnika na ovoj liniji. Povratak voza iz Kosovske Mitrovice je bio planiran za danas u 10.40 sati.