Srpski učesnici u kosovskoj vlasti mogli bi da napuste sve institucije u Prištini, što bi formalno pravno značilo da je vlada pala.

Srpski ministri u kosovskoj vladi napustili su sjednicu na kojoj je usvojen Nacrt zakona o Trepči, po kome će ovaj srpski gigant od sada biti 80 odsto u vlasništvu kosovske vlade, a preostalih 20 odsto u vlasništvu zaposlenih.

 Srpski ministri nisu učestvovali u izradi nacrta zakona i najavili su da će se usprotiviti njegovom usvajanju na skupštini Kosova zakazanoj za petak. U međuvremenu, zaposleni u Trepči na sjeveru Kosova najavljuju da će održati protest ako do usvajanja zakona dođe.

Zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je za Sputnjik rekao da je prijedlog o Trepči više politički nego ekonomski, jer nema nikakve ekonomske logike.

„Političko neslaganje oko Trepče, ali i uopšte oko pitanja imovine između nas i Albanaca je i više nego jasno. Mi smo pokušali da ostvarimo komunikaciju od samog početka i da se, kada je izrada tog zakona u pitanju, fokusiramo na ekonomski aspekt tog vrlo važnog sistema. Međutim, očito su pritisak javnosti i politička volja danas takvi da se ovo pitanje gurne u politički kontekst“, navodi Stojanović.

Kosovski premijer Isa Mustafa je na istu temu rekao da ovim zakonom žele da za Trepču otvore budućnost, a ne prošlost.

„Imovina Trepče je imovina Kosova, a Trepča je sinonim za Kosovo“, naveo je Mustafa. Stojanović navodi da je za Srbe neprihvatljiva odluka da se Trepča pretvori u javno preuzeće, i da su zbog toga i glasali protiv na sednici Vlade, sa koje su posle toga otišli.

„Mi ćemo i u skupštini glasati protiv toga, očigledno je da postoji ogromno nezadovoljstvo kod radnika i već su najavljeni protesti protiv ove odluke“, navodi sagovornik.

Izvor: Sputnik