Predstavnici Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i EYOF-a 2019 potpisali su, u prostorijama Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Sporazum o saradnji i partnerstvu.

Potpisivanjem ovog Sporazuma EYOF 2019 je stekao još jednog strateškog partnera, čija će se saradnja ogledati kroz promociju značaja organizovanja EYOF 2019, razmjenu akademskog i stručnog osoblјa, te angažman i stipendiranje studenata kroz volonterski rad u sklopu EYOF-a 2019.

Svečanom potpisivanju Sporazuma o saradnji i partnerstvu prisustvovali su rektor Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu Tahsin Erkan Ture, Predsjednik skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, te rukovodstvo firme EYOF 2019 d.o.o.

Rektor Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu izrazio je zadovolјstvo zbog prilike da Univerzitet kojim on upravlјa ima priliku da učestvuje u najvećem društveno-odgovornom projektu u BiH za mlade lјude.

„EYOF ima već 25 godina dugu tradiciju i jedan je od događaja pod pokrovitelјstvom međunarodnog olimpijskog komiteta. Jako je bitan za nas, s obzirom na to da ovaj olimpijski festival okuplјa više od 1.600 mladih sportista koji će učestvovati u zimskim igrama. Trudimo se da naše studente ohrabrimo i motivišemo da uzmu učešće u mnogim sportskim aktivnostima. Srećni smo da možemo podržati EYOF i biti dio ove organizacije jer mi ovo vidimo kao događaj u kojem svi dobijamo”, rekao je Ture.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić izrazio je zadovolјstvo zbog potpisanog sporazuma koji treba da doprinese što bolјoj i uspješnijoj organizaciji Zimskog olimpijskog festivala za mlade 2019. godine.

“Današnji događaj jeste jedan kontinuitet naše želјe da organizaciju ovog evropskog, a ja bih rekao i svjetskog događaja, uklјučimo i IUS s obzirom na to da smo ranije potpisali protokole o saradnji sa dva javna univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu”, istakao je Lučić.

EYOF su, kako kaže Lučić, prepoznali kao manifestaciju koja će pomoći da naše sportske, rekreativne, turističke potencijale razvijemo i da to ne budu samo potencijali, nego razlog zašto će sportisti, turisti i rekreativci dolaziti u ova dva grada i naše olimpijske planine i doprinijeti ekonomskom razvoju BiH.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić izjavio je da je ovaj događaj  “plemenita misija sporta”.

“EYOF na ovaj način postavlјa i trasira novo vrijeme u saradnji na ovom prostoru, prije svega, između dva grada unutar BiH. Angažovanje volontera, mladih lјudi je takođe lijepa priča koja podsjeća na Olimpijadu. Najviše pamtim Olimpijadu po entuzijazmu građana”, rekao je Trivić.

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak zahvalio je IUS-u jer su njihovi predstavnici na samom početku prepoznali značaj ovog projekta, a činom potpisivanja ovog Sporazuma saradnja sa Univerzitetom samo je ozvaničena.

“Projekat EYOF-a u suštini jeste projekat mladih lјudi i zbog toga je naša intencija da nosioci, lјudi koji treba da implementiraju ideje kroz ovaj projekat upravo budu mladi i to je zaista prilika ovdje da budu uklјučeni ne samo studenti nego i asistenti i profesori”, istakao je Godinjak.

Cilј potpisivanja Sporazuma jeste saradnja Univerziteta i  mladih lјudi, koji su klјuč za uspješnu realizaciju projekta EYOF 2019. Naime, u sklopu projekta EYOF 2019 planirano je da se angažuje oko 1500 volontera, od čega će najviše biti studenata. Za studente je ovo odlična prilika da steknu stručnu praksu i iskustvo.

Planirano je da se pravi baza za volontere, u kojoj će svaki volonter imati svoj profil i kalendar sa svim događajima i zadacima, u sklopu jedinstvene aplikacije za volontere. Najbolјi volonteri biće nagrađeni na različite načine, u skladu sa njihovim angažmanom.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo/Agencije/