Pojedine države su otvorile granice za turiste i ukinule su ograničenja koja su imale radi zaštite od pandemije, a među njima je i ostrvo u Brazilu koji ipak ima samo jedan uslov za ulazak, da ste preležali koronu.

Arhipelag Fernando de Noronja je među najpopularnijim brazilskim turističkim odredištima i upravo su ga ponovo otvorili za turiste.

Ali, svi koji žele da posjete ovo mjesto moraju imati dokaz da su pobijedili kovid 19. Potrebne su dvije vrste testa: PCR test i test IgG antitijela koje uprava ostrva prihvata najmanje 20 dana prije dolaska.

Arhipelag je na UNESKO listi zaštićene Svetske baštine i nalazi se oko 300 kilometra od sjeveroistočne brazilske obale.

Nadaju se da će dolazak turista oporaviti ekonomiju, a ukoliko su turisti već preboljeli virus, manja je mogućnost ponovne zaraze. Zato će se moći slobodno kretati po ostrvu bez straha od moguće transmisije.

Vlasti su ukinule turističke posjete od marta kada je pandemija prisilila mnoge dijelove Brazila na potpunu izolaciju. U toj zemlji je više od 120 000 ljudi umrlo od posljedica pandemije.

– U prvoj fazi otvaranja samo turisti koji su preboljeli koronu i oporavili se, te su imuni na bolest, mogu da ljetuju kod nas. Vjerujemo da se ne mogu ponovo zaraziti ni prenijeti bolest” -kazao je administrator ostrva.

Budući da je ostrvo bilo u potpunoj izolaciji, administrator kaže kako je bezbjedno za turiste.

Izvor/Foto: Srpskacafe