Poreska uprava RS ima 169.122 aktivirana postupka prinudne naplate zbog 313,44 miliona maraka duga, a da ovaj način naplate dugovanja poreza i doprinosa ide uzlaznom putanjom pokazuje podatak da mjesečno bude pokrenuto oko 1.355 ovih postupaka.

U posljednjih pola godine broj pokrenutih postupaka prinudne naplate povećan je za 8.132. Poreska uprava je na kraju oktobra 2015. godine od 160.990 pravnih i fizičkih lica pokušala da prinudnim putem naplati dug. Na kraju aprila ove godine taj broj je povećan za 169.122.

Područni centar Banjaluka, koji je i najveći ogranak Poreske uprave, vodi najviše postupaka prinudne naplate – 49.812. Ovom područnom centru, osim Banjaluke, pripadaju i opštine Gradiška, Laktaši, Prnjavor, Srbac, Mrkonjić Grad, Ribnik, Šipovo, Kotor Varoš, Čelinac i Kneževo.

– Najefikasniji način prinudne naplate kod pravnih lica koja imaju dugovanja je blokada žiro-računa, a kod fizičkih lica naplata iz ličnih primanja – naveli su u Poreskoj upravi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da Poreska uprava ne treba da dozvoli nikome od obveznika da nagomila dugovanja za poreze i doprinose pa da tek onda krene sa prinudnom naplatom.

– Poreska uprava na vrijeme treba da reaguje, a ne tek onda kada ništa ne može naplatiti ni prinudnim putem – kazao je Škrebić.

Istakao je da Unija udruženja poslodavaca RS podržava namirenje dugovanja i na ovaj način.

– Nikada nismo i nećemo podržati one koji ne plaćaju poreze i doprinose. Ova situacija u koju smo dovedeni pokazuje da ima povlašćenih, jer da ih nema, dug ne bi premašio 313 miliona maraka – naveo je Škrebić.

On je dodao da paralelno sa jačanjem finansijske discipline poreskih obveznika nadležni u Srpskoj treba da smanjuju stope poreza i doprinosa kako bi poslodavcima olakšali rad.

– Poslodavci u Srpskoj teško posluju sa visokim stopama poreza i doprinosa, posebno sada kada je stanje u ekonomiji teško, zbog čega bi svakako trebalo razmatrati mogućnost smanjenja poreske stope – kaže Škrebić.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković rekao je da podatak da je u Srpskoj pokrenuto čak 169.000 postupaka prinudne naplate pokazuje da je Poreska uprava krenula u obračun sa neplatišama.

– Riječ je o dugu koji je vjerovatno gomilan godinama unazad i on svakako nije nastao samo prethodnih mjeseci. Poreska uprava RS je donošenjem novog zakona o poreskom postupku i drugih akata stvorila mogućnost da se jače krene s prinudnom naplatom kako bi konačno počelo rješavanje problema velikih obaveza koje su nastale – kazao je Duduković i dodao da Poreska uprava prinudnom naplatom nastoji da poboljša i stanje u budžetu Srpske, čije punjenje u posljednje vrijeme nije zadovoljavajuće.

Opomena prije pljenidbe

Poreska uprava RS dužnicima najprije šalje obavještenje, odnosno opomenu sa rokom u kojem treba da izmire dug. Ukoliko u predviđenom roku obveznici ne plate dug, Poreska uprava pokreće prinudnu naplatu.

Izvor:Glas Srpske