Svečana akademija povodom krsne slave i Dana opštine održana je 5.5. 2017. godine u sali restorana „ Kula“. Akademiji su prisustvovali brojni gosti protojereji Srpske pravoslavne crkve, predstavnici institucija BiH i Republike Srpske, Grada Istočnog Sarajeva, susjednih opština, odbornici, privrednici, sportski i kulturni radnici.

Pozdravlјajući prisutne i čestitajući slavu građanima opštine i svima koji slave Svetog Georgija,  načelnik Opštine Marinko Božović, istakao je da će prioriteti u narednom periodu biti razvoj infrastrukture i stvaranje ambijenta za bolјe uslove života i rada građana Istočne Ilidže.

„Nastavićemo započete projekte izgradnje modernih saobraćajnica, parkinga, igrališta, kao i izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u naselјu Vojkovići i ostalim područjima naše opštine.“ Rekao je načelnik Božović.

„Kroz područje opštine prolazi Magistralni put Sarajevo-Podgorica koji je „kičma“ ove lokalne zajednice, što će biti iskorišćeno za razvoj postojećih i stvaranje novih poslovnih zona koje imaju za cilј smanjenje nezaposlenosti“.

U svom obraćanju istakao je da je u toku usvajanje strateških dokumenata koji predviđaju transformaciju opštine u modernu lokalnu zajednicu, sa velikim planovima u pogledu dalјe realizacije projekata infrastrukturnog razvoja.

Krsna slava je prilika da se i oni koji su u opštini Istočna Ilidža u protekloj godini radili najbolјe i najviše na prigodan način nagrade. Najzaslužnijim pojedincima kolektivima i sportistima u 2016. godini dodjelјena su priznanja.

Priznanje opštine „Plaketa“ dodjelјena je Boračkoj organizaciji „Ilidžanski borac“ za doprinos u zaštiti prava i interesa porodica poginulih i zaroblјenih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. Takođe, Plaketa je dodjelјena protojereju stavroforu Čedi Đureinoviću, za izuzetan doprinos u razvoju srpske duhovnosti i njegovanju običaja i tradicije srpskog naroda.

Zahvalnice su dodjelјene:

– Tropic maloprodaja d.o.o. za uspješno poslovanje, zapošlјavanje i značajan doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju opštine Istočna Ilidža.

( priznanje će biti naknadno uručeno)

–  Mariji Barbassa Taddei, za značajnu i vrijednu humanitarnu pomoć socijalno

ugroženim licima i porodicama opštine Istočna Ilidža

( priznanje je preuzela Bosa Kalinić, direktorica Centra za socijalni rad Istočna Ilidža)

– Nevenki Hadžibašioglu, za humano djelo i vrijednu donaciju materijalnih

sredstava opštini Istočna Ilidža

– Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Blažujskoj u Blažuju, za doprinos i   razvoj srpske duhovnosti i tradiciji. 

Nagrade i priznanja najbolјim sportistima u 2016. godini uručio je  načelnik opštine Istočna Ilidža gospodin Marinko Božović

Najbolјa sportistkinja  opštine Istočna Ilidža u 2016. godini je košarkašica Šehovac Marijana, Omladinski  košarkaški klub  „Igman“

Najbolјi sportista opštine Istočna Ilidža u 2016. godinu je fudbaler Danel Blažić, Fudbalski klub „Famos“

Po granama sporta najuspješniji sportisti u 2016. godini su:

Danel Blažić (FK Famos), Stefan Šilјegović (Džudo klub Famos), David Kovač (Karate klub Igman), Eleonora Kujača (Karate klub Igman), Stefan Jokić (KMF Tango), Isidora Mičić (Tekvondo klub Tigar), Nikola Domazet (Košarkaški klub Igman), Marijana Šehovac (Košarkaški klub Igman) i Momir Ašonja (Šahovski klub Hendikep).

Najperspektivniji sportisti Opštine su:

Igor Beribaka (Rukometni klub Igman), Mila Petrović (Džudo klub Famos), Anđela Knežević (Karate klub Igman), Boško Vujadin (OFK Kasindo), Đorđe Kujača (Škola fudbala Tango), Marko Škrba (FK Famos), Lazar Miovčić (Tekvondo klub Tigar), Jelena Kovač (Košarkaški klub Igman), Jovana Đurović (Ski klub Igman), Strahinja Šućur ( Klub realnog aikida KGB).

Najbolјi sportski klub je Džudo klub Famos, koji je u prethodnoj godini osvojio 270 medalјa, 108 zlatnih, 73 srebrene i 89 bronzanih.

Najuspješniji trener je trener Karate kluba “Igman”, Mileta Vuković, a najuspješniji sportski radnik je Zoran Trapara predložen od  Tekvondo kluba “Tigar”.

Uručene  su zahvalnice donatorima za doprinos razvoju i afirmaciji sporta na području opštine Istočna Ilidža: Nebojši Novakoviću, pomoćnom treneru FK „AIK“ iz Štokholma, za pomoć FK „Famos“. Zahvalnica je dodjelјena Pekari „Zlatno zrno“ koja je pomagala KMF „Tango“, Karate klubu „Igman“ i Omladinskom košarkaškom klubu „Igman“ kao i Novoj banci za pomoć Džudo klubu „Famos“.

Najuspješniji  sportski novinar u 2016. godini je Nedelјko Lubura zaslužan za promociju sporta i sportista na području Opštine i Grada.

Izvor i foto: Opština Istočna Ilidža