Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović i predsjednik Skupštine opštine, Rade Ćosović, održali su sa privrednicima ove opštine prvi sastanak privrednika Istočne Ilidže, na kojem su definisani prioriteti i pravci razvoja ove lokalne zajednice.

Na samom početku sastanka, predsjednik skupštine, Rade Ćosović, je naglasio da će rukovodstvo opštine na ovom sastanku podijeliti sa privrednicima stavove, vizije  i mišlјenja, a takođe i poslušati sugestije privrednika Istočne Ilidže u cilјu što kvalitetnije saradnje.

Načelnik opštine, Marinko Božović, izrazio je zadovolјstvo time što privrednici Istočne Ilidže ostvaruju promet od 496 miliona konvertibilnih maraka, prema podacima iz APIF-a, što je čini liderom na PJ Poreske uprave Republike Srpske Istočno Sarajevo.

„Ova činjenica pred nas stavlјa određene zadatke, a istovremeno nam je i sugestija šta treba raditi u narednom periodu i kako taj novac, koji se obrće, usmjeriti i od njega učiniti što bolјe efekte za stanovnike Istočne Ilidže i Grada Istočno Sarajevo“, istakao je Božović.

Božović je rekao da je opština trenutno u fazi izrade strategije razvoja Istočne Ilidže, za narednih osam godina, te istakao da, ukoliko budu međusobno razgovarali i znali planove privrednika, u strategiju će se uvrstiti i sve što je njihov interes, i na takav način postići efekte koji su najbolјi na lokalnu zajednicu, Grad Istočno Sarajevo i istočni dio Republike Srpske.

Na sastanku su predstavlјene poslovne zone i regulacioni planovi, a pored navedenog bilo je riječi i o podsticajima za privredu.

„U skladu sa našim planom rada definisali smo poslovne zone na području Istočne Ilidže.

Prva je Krupac – Vojkovići, kako je popularno zovemo, poslovna zona od mosta do mosta, gdje smo definisali određene povlastice privrednim subjektima koji tamo planiraju ulagati, a to je mogućnost popusta za izdavanje građeviniskih dozvola do 50 odsto koja definiše zapošlјavanje najmanje tri radnika, kada je u pitanju proizvodna djelatnost, zatim 40 % kad je u pitanju uslužna djelatnost i 30 % kada je u pitanju neka skladišna djelatnost, što evo već bilјeži pozitivne rezultate.

Druga poslovna zona je Radilovac, to je poslovna zona gdje je smješten Nelt i gdje se kreće u izgradnju komunalnog preduzeća, a vrlo brzo se kreće i u izgradnju zgrade Vatrogasne brigade, gdje će biti definisana jedna saobraćajnica koja će imati kružni prsten na Aerodromsku ulicu, gdje imamo oko 12 000 kvadrata državne zemlјe.

Poslovna zona Kula, gdje imamo 25 000 kvadrata zemlјišta, što je trenutno u fazi izlaganja, a sa vama ćemo definisati šta će se tu smjestiti  i na koji način će biti ulagano u tu poslovnu zonu.

Bitno je istaći da imamo oko 20 dunuma zemlјe na Pavlovcu, koji je možda idealan za neke uslužne djelatnosti, a opet da vam kažem da smo na jednoj od skupština usvojili Pravilnik da mladim bračnim parovima dajemo popuste do 90 odsto za izgradnju individualnih stambenih objekata odnosno starijim od 35 godina do 50 odsto“, kaže Božović.

„Kad je u pitanju podsticaj za privredu želimo da poslije ovog sastanka definišemo buduće zadatke i Pravilnik koji će biti definisan na Skupštini opštine, a  koji će biti vama na usluzi. Ono što nam je cilј, zadatak i ideja u ovom trenutku jeste da položimo određena sredstva na banku, kako bi stvorili mogućnost njihovog multiplikovanja i dobijanja kredita za mala i srednja preduzeća, kao što smo nekad radili, a to je pokazalo pozitivne rezultate“, rekao je načelnik Božović.

Privrednici su u razgovoru sa rukovodstvom opštine Istočna Ilidža istakli da bi na određenim projektima trebali raditi domaći privrednici, a ne firme iz drugih gradova i opština, te su naveli za primjer izgradnju Bolnice Istočno Sarajevo i državnog zatvora.

Primijetili su da na ovoj opštini nema dovolјno kadrova, a isto tako su istakli i problem sa inspekcijama. Jedan od prijedloga je bio i izmještanje Matematičkog fakulteta sa Pala i njegovo smještanje pored tehničkih fakulteta.

Predloženo je i izmještanje Autobuske stanice, koje je naišlo na brojne pozitivne komentare privrednika opštine Istočna Ilidža. Privrednici su, takođe, istakli kako pojedine poslove nisu dobili jer nisu imali političku podršku.

Na kraju sastanka Božović je rekao da je potpuno otvoren za saradnju i da je ovo prilika da se primjeni jedan nov način komunikacije sa partnerima kako sa teritorije opštine, tako i van nje.

„U budućnosti ćemo biti maksimalno otvoreni, kao što smo bili i dosad, a i više, i izlaziti vam u susrete u skladu sa našim dogovorima. Ono što treba da se izrodi nakon ovog sastanka su određeni zaklјučci. Uspostavićemo Privredni savjet Opštine Istočna Ilidža, koji će u direktnoj vezi sa mnom, kao načelnikom, određivati pravce i prioritete razvoja opštine, te na direktan način uticati kreiranje budžeta naredne godine, te definisati pravac razvoja Istočne Ilidže i na ovaj način nas odvojiti od svih opština Istočnog Sarajeva, po pozitivnim efektima“, poručio je Božović.

Izvor i foto: Opština Istočna Ilidža/Katera