British Council organizuje program obuke za mlade kreativne poduzetnike je program obuke namijenjen mladim kreativnim poduzetnicima iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

18 – 23 januar 2016, Hotel „Holiday Inn“, Skoplje

Cilj programa je da promoviše poduzetništvo i podrži mlade ljude da započnu sopstveni posao i poboljšaju vještine samozapošljavanja, sa osobitim fokusom na upotrebi digitalnih medija. Program je osmišljen da unaprijedi vještine samozapošljavanja mladih preduzetnika o tome kako započeti posao, kao i o tome kako ga promovisati upotrebom društvenih medija.

British1

Program se sastoji od tri modula: (1) radionica o kreativnom poduzetništvu organizacije „Nesta“, (2) digitalna promocija i (3) prezentacijske vještine. Program obuke vode akreditovani treneri organizacije „Nesta“ (Nacionalna zadužbina za nauku, tehnologiju i umjetnost) u dvije grupe – uspješno završena prva grupa od 7 – 11 decembra 2015. i druga grupa zakazana za januar 2016.

Raspored:

  1. Prva četiri dana fokusirana su na program obuke Nacionalne zadužbine za nauku, tehnologiju i umjetnost (NESTA) pod nazivom „Radionica o kreativnom poduzetništvu“.

Zadnji dani fokusirani su na:

  1. Radionicu o digitalnoj promociji pola dana i
  2. Radionicu o prezentacijskim vještinama (Elevator Pitch) pola dana.

 Naredna grupa ove obuke zakazana je za 18 – 23 januar 2016. Prijava je u toku.

Rok za prijavu je 31. decembar 2016. Prva grupa je završila obuku 7 – 11 decembra 2015. i obučena su 23 učesnika iz regiona.

Šta ćeš naučiti:

 ALATKE ZA KREATIVNO PODUZETNIŠTVO – dobićeš okosnicu da istražiš svoje ideje i kreiraš poslovni model koji odgovara tvojim aspiracijama.

 DIGITALNA PROMOCIJA – iscrpni modul o alatkama i vještinama za bolje predstavljanje, promovisanje i dijeljenje poslovne startup ideje, proizvoda ili usluge određenoj publici ili širim ciljnim tržištima.

 ELEVATOR PITCH – iscrpan modul o poboljšanju i usavršavanju prezentacijskih vještina, uz fokus na ključne poruke za prezentovanje i prodaju poslovnog proizvoda ili usluge.

Ko može učestvovati?

Ukoliko imaš između 21 i 30 godina i upravo si započeo/la kreativni posao, registrovao/la novi posao / u procesu registracije, ili si dio poduzetničkog inkubatora i imaš poduzetničke ideje, možeš se prijaviti danas.

Proces procjene i selekcije

Lokalne kancelarije British Council-a koordiniraju izbornim procesom i oko 40 mladih poduzetnika dobiće jedinstvenu priliku da se pridruži našem programu obuke. Finalnu selekciju učesnika obaviće treneri.

Svi učesnici prolaze izborni proces i biće procijenjeni na osnovu sljedećih kriterija:

  1. Mora imati kreativan posao ili kreativnu poslovnu ideju.
  2. Mora biti na početku svog kreativnog poslovnog razvoja, mora imati ili formulisanu poslovnu ideju, da je tek registrovano poduzeće, ili da je u ranom stadijumu poslovanja (do 2 godine).
  3. Mora imati solidno znanje engleskog jezika, najmanje nivo B2.

Sve detalje možete naći na: www.westrenbalkanstratups.com

Izvor:www.westrenbalkanstratups.com