Hrvatska bankarska službenica Ankica Lepej je 1998. godine dokazala da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imao skrivene račune. Ona je 17. godina nakon Tuđmanove smrti izjavila da su zbog toga ona i muž ostali bez posla, porodica godinama maltretirana i da sada živi u socijalnom stanu.

Prema pisanju hrvatskog portala “Index.hr”, Lepej, koja se smatra prvim uzbunjivačem u Hrvatskoj, otkrila je skrivene račune Tuđmana kada je nakon njegove izjave da jedva živi od ženine penzije, provjerila preko matičnog broja bankovno stanje Tuđmanovih u zagrebačkoj banci i otkrila veliki novac. Prema njenim riječima, kada je te informacije dostavila “Jutarnjem listu”, krenula je “hajka” i ponuđena je novčana nagrada da se otkrije krtica iz banke, nakon čega je ona priznala šta je uradila i dobila otkaz.

Kako kaže, opet bi sve isto uradila, a njeno otkriće je “do temelja” uzdrmalo Tuđmanov režim. “Ćutljive javnosti se ni jedna vlast ne boji. Ljudi kao da ne razumiju da imaju pravo da se bune kada stvari oko njih nisu dobre. Nimalo ne cijene svoju individualnu slobodu, a bez nje nema ni slobodnoga društva”, rekla je Lepej. O pokojnom hrvatskom predsjedniku, nema ni jednu lijepu riječ. “Nemam ni jednu dobru riječ za njega kao ni prije 20 godina”, kazala je Lepej.

Izvor: Nezavisne