Policija Papue Nove Gvineje otvorila je vatru na studente koji su protestovali protiv premijera te zemlje Pitera O’Nila.

NOVAGVI1

Nekoliko studenata je povrijeđeno, a opozicioni poslanici navode i da ima mrtvih, što još nije potvrđeno, prenosi BBC.

Studenti su šetali od svog kampusa u Port Morsbiju, glavnom gradu zemlje, ka parlamentu. Tražili su od njega da se povuče i odgovori na optužbe o korupciji.

O’Nil je do sada negirao sve optužbe i istakao da neće podnijeti ostavku. Na snimku do kojeg je došao BBC vidi se velika grupa studenata kako bježi dok se čuju pucnji.

Osim toga, ispaljen je i suzavac. Iz bolnica je za Rojters rečeno da je najmanje deset studenata primljeno u lošem stanju.

NOVAGVI2

Na slikama na društvenim mrežama takođe se vide povrijeđeni studenti. Postoje oprečne informacije o žrtvama – opozicioni poslanici tvrde da je ubijeno četvoro, a prema drugim podacima preminuo je jedan student.

Rojters se poziva na neimenovanog čovjeka koji tvrdi da je čuo da je četvoro preminulo na klinici u kampusu.

Međutim, iz glavne bolnice grada kažu da nije bilo žrtvi. David Rupa, jedan od svjedoka, kaže da je krenuo na posao kada je naišao na protest. On navodi da je vidio suzavac i ljude kako bježe, kao i da je čuo pucnje.

“Vidio sam policajca kako udara i šutira djevojke koje nisu mogle da trče dovoljno brzo. Plakao sam i rečeno mi je da će me ubiti ukoliko budem snimao ili slikao“, navodi Rupa.

Osim toga, kako navodi, vidio je dim iz kampusa, kao i roditelje koji su dolazili u sve većem broju kako bi vidjeli da li su njihova djeca dobro.

Gari Džafa, opozicioni poslanik i kritičar premijera kaže da je pucnjava počela nakon svađe jednog studenta i policijskog nadzornika. Prema nezvaničnim podacima studenti su policiji odbili da predaju vođu protesta.

Izvor: Nezavisne/B92/BN

Foto: twitter