Za sve strane državljane, uključujući i građane Srpske i BiH, od 20. decembra za ulazak u Srbiju biće obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 časova, a od ove odluke pošteđeni su stanovnici iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove ili su zaposleni na teritoriji Srbije.

Potvrđeno je ovo “Glasu Srpske” iz Granične policije BiH, koja je zvanično obaviještena od kolega iz Srbije o novim mjerama koje je usvojila Vlada Srbije.

Kako je precizirano u dopisu u koji je naš list imao uvid, negativan PCR test nije obavezan ni za lica koja su u tranzitu kroz Srbiju, članove diplomatsko-konzularnih predstavništva i međunarodne prevoznike.

– U toku dana dobili smo zvanično saopštenje od Uprave granične policije Srbije u kojem smo obaviješteni da ove mjere stupaju na snagu 20. decembra – rekli su juče iz Granične policije. 

Šef Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović rekao je za naš list da je u stalnom kontaktu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i nadležnim ministarstvima Srpske i Srbije. 

– Imamo razumijevanje za ove uslove, jer nije zgodno donijeti odluku kojom bi mjere važile za državljane Srbije koji dolaze iz Evrope, a da su od mjera pošteđeni građani Srpske. Možda su naši građani očekivali da do ovog neće doći, ali mjere su sada takve i mi ćemo to poštovati – rekao je Cicović. 

Nove mjere Vlada Srbije usvojila je u utorak, a one stupaju na snagu 20. decembra i odnose na ulazak kako domaćih tako i stranih državljana u zemlju. 

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je ona donesena imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike, kada se očekuje veća frekvencija ljudi na graničnim prelazima.

Za državljane Srbije koji nemaju test propisana je obavezna desetodnevna izolacija, s tim što će oni moći da se testiraju i ukoliko test bude negativan, obaveza karantina prestaje.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da će dodatne mjere uoči predstojećih praznika biti razmatrane te apelovala na građane da praznike proslave u krugu porodice.

– Treba da učinimo sve da bismo sprečili širenje zaraze i prenošenje infekcije. Tome treba posebno da se posvetimo tokom predstojećih praznika te da oni budu proslavljeni u najužem krugu porodice i da se i tada svi pridržavaju epidemioloških mera – dodala je Kisić Tepavčević. 

Cijene

Vlada Srbija saopštila je cijene PCR testiranja na lični zahtjev, a kako su pojasnili, one će do kraja ove godine ostati nepromijenjene.

– Cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane iznosi 18.000 dinara (300 KM), dok za državljane Srbije ona iznosi 6.000 dinara (100 KM). Od 1. januara 2021. godine cijena testiranja na lični zahtjev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara (150 KM) – saopštili su iz Vlade Srbije.