U Crnoj Gori će u susret novogodišnjim i božićnim praznicima na snazi biti restriktivnije epidemiološke mjere jer okupljanja većeg broja ljudi nose rizik od širenja epidemije virusa korona, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je istakao da tokom praznika neće biti dozvoljeno organizovanje proslava, a da će nove mjere biti predložene u predviđenom roku.

– S obzirom na to da nam predstoje praznici i da bilo kakva okupljanja nose rizik od širenja epidemije, svakako da će mjere biti restriktivnije. Moramo misliti o periodu nakon praznika, o zdravlju građana. Pošto imamo visoku aktivnost virusa u zemlji, svakako da će mjere biti restriktivne – rekao je Galić.

Galić je naveo da se u Crnoj Gori bilježi široka rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je trend, ipak stabilan, prenosi RTCG.

On je podsjetio da je od donošenja novih epidemioloških mjera prošlo sedam dana i da Crna Gore i dalje ima visok nivo obolijevanja od virusa korona.

Galić je kazao da je dobro što Crna Gora nema takozvani eksponencijalni rast, što znači da u kratkom vremenskom periodu nema veliki broj novih slučajeva.