Francuski predsjednik Francois Hollande na hitnom sastanku u kriznom centru, Barack Obama osudio napad i ponudio pomoć.

Francuska vlada aktivirala je takozvani Bijeli plan, koji na javnim mjestima označava stepen opasnosti od prijetnje, bilo terorističke ili prirodne, nakon napada u kojem je u Nici ubijeno najmanje 77 ljudi, a više od 100 povrijeđeno.

Bolnice su u stanju pripravnosti kako bi primile veliki broj žrtava, dok su na ulicama Nice raspoređene naoružane vojne snage.

Francuski predsjednik Francois Hollande održava hitni sastanak s drugim zvaničnicima u kriznom centru Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon što je kamion uletio među mnoštvo ljudi koji su gledali vatromet povodom proslave 14. jula, francuskog nacionalnog praznika, na promenadi u centru Nice.

Francuski muslimani osudili napad

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi na vanrednoj konferenciji za medije rekao je da je ovo najveća katastrofa koja je pogodila tu regiju u modernoj istoriji.

“Moramo mobilizirati sve naše službe, psihologe, volontere koji su trenirani da pomažu ljudima. Radit ćemo s imamima, rabinima, sveštenicima, koji će nam se takođe pridružiti da pomognemo žrtvama i porodicama koje pate i vjerovatno nikada nećemo moći izliječiti njihove rane… Želim zahvaliti ljudima koji su pomogli prolaznicima i onima koji su nam noćas pokazali da još postoji solidarnost na ovom svijetu”, rekao je Estrosi.

Dodao je da je “visoki zvaničnik policijskih snaga” ubijen u napadu.

Francusko vijeće muslimana osudilo je napad te navelo da je “Francuska opet pogođena terorističkim napadom… na našu zemlju na isti dan kada je njen nacionalni praznik kojim se slavi sloboda i jednakost”.

Vijeće je pozvalo francuske muslimane da u petak mole za žrtve napada.

Obama ponudio pomoć

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame izdala je saopštenje u kojem osuđuje “ono što se čini kao strašan teroristički napad”.

“Uputio sam svoj tim da bude u direktnim kontaktima s francuskim zvaničnicima i ponudili smo bilo koju vrstu pomoći koja će im trebati da istraže ovaj napad i izvedu odgovorne pred lice pravde”, navodi se u saopštenju objavljenom na Twitteru.

Lokalne vlasti saopštile su da smatraju incident napadom i tražile od mještana da ne izlaze iz kuća.

Kako je navedeno, vozač kamiona je vozio dva kilometra među okupljenim ljudima na promenadi, nakon čega ga je policija ubila.

Izvor: Al Jezeera