20 saveta za korišćenje sode bikarbone

Nije toksična, jeftina je i često je koriste osobe koje imaju alergijske reakcije na proizvode za čišćenje, pogledajte na koje sve načine možete da je iskoristite.

1113197-soda

Baš i poput sirćeta, soda bikarbona ima široku primenu. Može se koristiti u kuvanju, za čišćenje, leči neke bolesti, koristi se u kozmetici.

U kuhinji
– Frižider ili zamrzivač će ponovo zablistati ako ga očistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga sve isperite čistom vodom. Možete je koristiti i za uklanjanje neugodnih mirisa iz zamrzivača. Stavite je u posudu i u zamrzivač. Pokupiće neugodne mirise, a vi je samo morate zameniti svaka dva meseca i povremeno promešati.

– Isti učinak će imati i na kantu za smeće pa je naspite u kantu pre nego što stavite novu vreću za smeće.

– Soda bikarbona pomoći će ukoliko imate problem začepljenih odvoda. Oko sto grama naspite u odvod te prelijte sa pola litre proključale vode. Dodatnu “snagu” daće i alkoholno sirće.

– Sve kuhinjske površine možete lako očistiti ako nanesete sodu bikarbonu na vlažnu krpu i očistite prljave površine.

709545-zdrava-hrana-20-ras-foto-shutterstockSODA2

– Možete je koristiti i za pranje posuđa, posebno ako inače imate alergijske reakcije na deterdžente za pranje. Dodajte je u vodu za pranje.

– Plastične posude za hranu mogu pokupiti neke mirise. Njih ćete najlakše ukloniti sodom bikarbonom.

– Tvrdokorne, zapečene mrlje i mirise u šporetu takođe možete očistiti sodom bikarbonom. Naspite sodu i malo vode i ostavite preko noći.

– Soda bikarbona odlično će očistiti vaš srebrni pribor za jelo, ali i nakit. Napravite pastu od vode i sode bikarbone u omjeru 1/3 i namažite svaki predmet posebno. Isperite toplom vodom i obrišite suvom krpom za sjaj.

– Ako vam je na pod kapnulo ulje ili nešto masno, prekrijte je sodom i obrišite toplom vlažnom krpom.

– Zagorene lonce možete očistiti tako da na dno stavite sodu, a zatim je prelijete proključalom vodom. Ostavite da odstoji tokom noći.

U kupatilu
– Četke i češalj za kosu možete lako očistiti u otopini sode i vode.

– Napravite pastu, kao i za čišćenje srebra, i namažite površine kamencem. Ostavite da deluje neko vreme, povremeno proverite je li naslaga kamenca omekšana, a za bolji učinak možete kombinovati i alkoholno sirće.

368506-ruke SODA3

– Pola količine praška za pranje veša u svojoj mašini zamenite sodom bikarbonom. Osim što ćete uštedeti, soda odlično deluje na belu odeću i uklanjanje mrlja. Za tvrdokorne mrlje na odeći pre pranja nanesite pastu na mrlju i ostavite da deluje neko vreme. Zatim je ubacite u mašinu i operite na uobičajen način.

– Ako treba da izbelite neki komad odeće, soda će poboljšati učinak izbeljivača pa dodajte dve velike kašike u izbeljivač.

– Da vaša odeća u korpi za prljav veš ne bi poprimila neugodan miris, ubacite svaki dan u nju sode bikarbone.

Kozmetika i lečenje
– Sodu bikarbonu treba da imate tokom letnjih meseci kada su ubodi komaraca vrlo česti. Nanesite pastu od sode bikarbone i vode na nastale plikove i tako umanjite osećaj svraba i boli.

– Soda bikarbona će pomoći i u zaceljivanju opekotina. Stavite je malo na vlažnu krpu i prislonite na opekotinu.

– Ako želite malo izbeliti zube, pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog sirćeta. Iščetkajte zube sa sodom, a zatim običnom pastom za zube. Ovo nemojte raditi više od jednom na dan.

– Za svež dah isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom sode bikarbone.