Informacija o održanim koncertima Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije UIS-a u Beogradu i Sremskim Karlovcima su pruzete sa zvanične web stranice Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Koncerti Hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Sremskim Karlovcima i u Beogradu

(16. i 17. jun 2017.)

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Rada Radovića, održao je dva cjelovečernja koncerta: u Sremskim Karlovcima (Svečana sala Karlovačke gimnazije), 16. juna i u Sabornoj crkvi u Beogradu, 17. juna. Koncert  u Sremskim Karlovcima je prvi u nizu predstojećih koncerata kojima se obilјežava 25 godina od početka rada Letnje škole crkvene muzike i pojanja „Korneliju u spomen“, a koncert u Beogradu je održan sa  cilјem predstavlјanja Smjera za crkvenu muziku i pojanje.

Na programu koncerata su bila djela srpske i ruske pravoslavne duhovne muzike, a na programu koncerta u Karlovačkoj gimnaziji, pored duhovne, interpretirana su i djela svjetovne horske muzike (Mokranjčeva XV rukovet i „Gungulice“ Dušana Radića), dok su se na izborima za bis našle kompozicije oba žanra. Pažlјivo odabran program duhovnih horskih kompozicija, u stvari je presjek raznovrsnosti žanra – različite stilske karakteristike i epohe kojima djela pripadaju, sa vješto ukomponovanim redoslijedom, činili su dinamiku programske koncepcije izuzetno slušlјivom (Isaija Srbin, Monahinja Julijana, Stanković, Kastalјski, Česnokov, Sviridov, napjev Kijevsko-Pečerske lavre). Koncerti su bili veoma posjećeni, kako od strane lјubitelјa horske muzike, tako i od strane stručne publike.

Hor  Smjera  za  crkvenu  muziku i  pojanje  njeguje  pravoslavnu duhovnu muziku kao  i tradicionalno srpsko crkveno pojanje, te je i programski koncept koncerata bio usmjeren u pravcu prikaza  raznolikosti  crkvene  muzike.  Pored  hora,  pod  umjetničkim  rukovodstvom dirigenta Radovića, na koncertima je nastupila i grupa pjevača ovog ansambla pod rukovodstvom dirigenta profesora Predraga Đokovića, koji su na autentičan način predstavili nekoliko napjeva tradicionalnog srpskog crkvenog pojanja.

Ono što predstavlјa kvalitet i posebnost ovog hora je i činjenica da u njemu pjevaju ne samo studenti Smjera za crkvenu muziku i pojanje, nego i studenti drugih smjerova Akademije, koji dolaze iz različitih sredina i zemalјa. Ono što ih sabira u zajedničkoj misiji svakako je i  izuzetna  posvećenost  i  pregalački  rad  profesora  Radovića,  koji  studentima  pruža dragocjen uvid u oblast vokalne muzičke interpretacije, profilisanja estetike horskog zvuka i razumijevanja različitih aspekata muzičkog djela i njegovog interaktivnog odnosa.

Koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu održan je sa blagoslovom Patrijarha srpskog Irineja. Uvodnu riječ na tom koncertu izgovorila je muzikolog prof. dr Danica Petrović. Između ostalog, ona se u svom obraćanju osvrnula na period osnivanja (1998 – 1999. akademske godine), početak rada i značaj Smjera za crkvenu muziku i pojanje – jedinstvenog studijskog smjera u regiji, na ulogu i značaj njegovog hora, a sve na inicijativu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, izrazivši mu i ovom prilikom zahvalnost. U prvim godinama rada Smjera, veoma značajan doprinos u njegovoj afirmaciji dala je i sama profesorica Danica Petrović.

Neobično za koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu bili su aplauzi, koji nisu tradicija na ovom mjestu, a oni su, kako se koncert primicao kraju, bili sve glasniji.

Ono što je ovaj koncert učinilo posebnim i nezaboravnim je prisustvo Patrijarha srpskog  Irineja i  njegovo  obraćanje  horu i  dirigentu nakon  održanog  koncerta:  „Veliko pozitivno iznenađenje i veliko duhovno osveženje koje ste večeras priredili Beogradu. I verujem, i svi članovi beogradskih horova da bi vam ozbilјno… se zahvalili. Lepo je to što Sarajevo ima takav hor. Nadam se da ćete na ustoličenju novog mitropolita vi pevati na liturgiji. […] Vi ste veliko duhovno osveženje i potpora u negovanju onoga što je naše, čime se ponosimo ne samo ovde nego i u svetu. Ovo je jedan zaista divan, vrlo uvežban hor. Znači da ste dugo vežbali i da redovno vežbate, što se da vrlo lako videti i utvrditi. Hvala vam na ovoj divnoj večeri i verujte da sam ostao još dva sata ne bi nam bilo dosadno. Hvala vam!“ Ove riječi dovolјno govore same za sebe.

O značaju i kvalitetu ovog horskog ansambla svjedoči i činjenica da je hor višestruko nagrađivan na prestižnim svjetskim horskim takmičenjima, ali poslednjih nekoliko godina, usled nedostatka neophodne finansijske podrške, izostali su odlasci na značajne muzičke manifestacije, a samim tim i prilike za vrednovanje njegovog sveukupnog rada i kvaliteta.

Realizaciji ovih koncerata pomogli su Skupština Grada Istočno Sarajevo i direktorica Studentskog centra Istočno Sarajevo, g-đa Aleksandra Bjelica. Veliku pomoć pružila je profesorica Danica Petrović, kao koordinator i jednim dijelom inicijator gostovanja. U organizaciji su učestvovali i Mitropolija Beogradsko – karlovačka, Društvo za negovanje starih  tradicija i razvoj Sremskih Karlovca, rektori Beogradske i Karlovačke bogoslovije,  protojerej-stavrofor  Petar  Lukić,  starješina  Saborne  crkve  u  Beogradu,  a glavna spona u cjelokupnoj organizaciji, kao i do sada, bio je dirigent Radović.

Hvala svima na podršci i pruženoj prilici da hor javno prikaže rezultate svog marlјivog rada i zalaganja i da njegov kvalitet bude prepoznat. Hvala članovima hora na istrajnosti i trudu, hvala maestru Radoviću na posvećenosti, profesoru Đokoviću na angažmanu.  Iznad  svega  veliko  hvala  Nјegovoj  Svetosti  Patrijarhu  srpskom  gospodinu Irineju, na prisutstvu i na nezaboravnim riječima zahvalnosti i podrške, koje će ostati duboko urezane u sjećanje svima nama i biti snažan podstrek i blagoslov za dalјi rad.

 

Na mnogaja lјeta!

U potpisu teksta o održanim koncertima je Prof. Valentina Dutina.

Izvor: www.muzickaakademija.net