Ju Jitsu Klub „Jahorina“ iz Pala, osnovan je 7. oktobra, ove godine, i za kratko vrijeme svog postojanja u vlasništvo kluba pristigle su 3 medalje sa takmičenja koje je održano u Istočnom Sarajevu.

Klub trenutno broji 30 članova koji su raspoređeni u starosne kategorije, a koje obučavaju 3 trenera majstora Ju Jitsu koji su trenutno na dodatnom usavršavanju, na postdiplomskim studijama na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Palama.

Želja da svoje članove sklone sa ulice, da ih nauče zdravom životu i samoodbrani okupila je ove mlade ljude da u Palama ponovo osnuju klub, i da ovaj sport ponovo zaživi u Palama.

Trener Kluba „Jahorina“ Stefan Bosiljčić kaže da je glavni cilj ovog kluba da se njegovi članovi pravilno razvijaju i uče pravim životnim vrijednostima.

„Želimo da naša djeca provode što manje vremena na ulici, da se klone loših stvari i da nauče samoodbranu. Želimo da ih pripremimo da se znaju snaći u svim situacijama, da od njih napravimo prave borce i sportiste koji će biti pravi ljudi sa kojima ćemo se ponositi“, rekao je Bosiljčić i dodao da je Ju Jitsu podjeljena na sport i borilačku vještinu.

„Kao sport se zasniva na takmičenjima, a sastoji se od 3 nivoa kate, džuda i partera tj. aikido. Kao borilačka vještina ovaj sport služi kao samoodbrana gdje učimo razne tehnike koje mogu pomoći u svakodnevnom životu, da smo spremni u svakoj situaciji“, kaže Bosiljčić.

Bosiljčić je naglasio da je Ju Jitsu kompleksan sport jer on uključuje motoričke sposobnosti, gipkost i razvijanje mentalnih sposobnosti takmičara.

„Kao samoodbrana Ju Jitsu je jako zahtjevna i obilna. U svom radu primjenjuje razne vrste samoodbrane koje nam mogu pomoći u visokorizičnim situacijama, gdje sve tehnike možemo iskoristiti u našu korist. Takođe, postoje vrste odbrane od noža, palice i pištolja, i na njih posebno usmjeravamo pažnju. U stvarnom životu odbrane od oružja se teško mogu spriječiti, ali mi ih radimo i to predstavlja sportski dio Ju Jitsu“, izjavio je Bisiljčić i dodao da je taj aspekt jako zahtjevan pri polaganju za pojas.

Trener Kluba „Jahorina“ Dejan Jerkić kaže da klub poseban značaj pridaje samoodbrani ženske populacije.

„U radu sa žena se držimo parole „Stop nasilju nad ženama“, i zbog toga ih učimo samoodbrani. Cilj nam je da jednu sekciju žena i djevojaka naučimo tehnikama koje im mogu dobro doći u životu, iz izvesti ih neprijatnih situacija“, naglasio je Jerkić i dodao da u klubu postoji i grupa „Baby Ju Jitsu“.

„Sa njima radimo „Baby Ju Jitsu“ koja se 90% sastoji od igre, a onih 10% kroz gimnastiku i vježbu učimo dječicu da se nauče padovima, koji će im poslužiti u ovoj sali za trening i van nje, u školi i u obdaništu“ istakao je Jerkić.

Rad kluba „Jahorina“ se zasniva na tehnikama koje nisu uobičajne, što na neki način njihove treninge čini interesantnijim.

„Treninge radimo uz muziku i u prirodi. Radimo kondicione treninge , vježbe za snagu, izdržljivost, brzinu, eksplozivnost, fleksibilnost, preciznost, i sve je to zastupljeno u našem radu. Ono što smo mi učili na fakultetu to primjenjujemo na našim članovima. Pravimo uzrastne granice, jer se zna šta je za čiji uzrast“, rekao je Jerkić.

Jerkić je naglasio da je klub imao i svoje prvo takmičenje, koje se održalo u Istočnom Sarajevu u organizaciji njihovog bratskog kluba „Slavija“.

„Učestvovali smo na takmičenju „Istočno Sarajevo Open 2016“. Željeli smo da se predstavimo kao novi klub koji je osnovan u Palama. Na samom startu smo imali dva borca koji su osvojili 3 medalje, a poveli smo i ostale članove kluba da vide kako funkcioniše takmičenje, da se uče sportskom druženju, zdravom ponašanju, duhu i kulturi. S obzirom na to da postojimo 16 dana, ove medalje su nam dale dobar vjetar u leđa i dobar start“, izjavio je Jerkić i dodao da članovima tek predstoje takmičenja nakon nove godine, gdje će učestvovati više takmičara.

Treninzi se održavaju 4 puta sedmično u Sali OŠ „Pale“, ponedeljkom u petkom od 07:30 do 09:00 časova, a nedeljom se održava dupli trening od 09:30 do 13:00 časova.

Ju Jitsu Klub „Jahorina“ i dalje vrši upis novih članova, njihova vrata su otvorena za sve uzrastne kategorije.