Sekretar Saveta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u srijedu u posjetu Srbiji, javlja Sputnjik.

Patrušev je prvo položio vjenac na spomenik oslobodiocima Beograda, a potom se sastao sa sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ponudio MUP-u Srbije da razmotri rad na memorandumu o razumjevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.

Za poslije podne je zakazan sastanak sa srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Patrušev boravi u dvodnevnoj posjeti Beogradu, a glavne teme njegovih razgovora sa srpskim zvaničnicima mogle bi biti međunarodni terorizam, migrantska kriza i ekstremizam na Kosovu i Metohiji, piše ruski portal.

Srbija može da utiče na druge

Jedan od njegovih saradnika Andrej Manojlo, koji je i član naučnog saveta Savjeta bezbednosti Ruske Federacije, je za Sputnjik rekao i da bi i sankcije koje je Zapad uveo Rusiji mogle da postanu tema pregovora u Beogradu.

Principijelan stav Srbije po tom pitanju mogao bi da utiče i na druge zemlje, kako bi konačno došlo do ukidanja sankcija, koje resor, na čijem je Patrušev, takođe doživljava kao jednu od prijetnji za rusku nacionalnu bezbjednost.

Pošto je trenutno međunarodni terorizam najveći izazov za međunarodnu bezbjednost, ne isključujem da će se na sastancima u Beogradu razmatrati tema terorista, koji se kriju među migrantima, jer je Srbija tranzitna zemlja za izbjeglice sa Bliskog istoka. Jasno je da teroristi imaju plan, i da u skladu sa njim šalju u Evropu svoje pripadnike pod maskom izbjeglica. Osim toga, Kosovo i dalje ostaje uporište za ekstremiste, koji šire uticaj u svim pravcima, što, naravno, zabrinjava i ruski Savjet bezbjednosti – navodi Manojlo.

Ovo, inače, nije prva posjeta Nikolaja Patruševa Srbiji, ali se o njemu u Srbiji malo zna, piše Sputnjik i dodaje da bi se za njega moglo reći da je glavni ruski bezbjednjak, šef svih ruskih tajnih službi.

Reč je o čovjeku koji je 1999. naslijedio Vladimira Putina na čelu ruske obavještajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsjednička mandata.

Na mestu šefa Federalne službe bezbjednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a – još od vremena Jurija Andropova, koji je na čelu sovjetske obavještajne službe bio 15 godina, od 1967. do 1982.