Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada Srpske opredijeljena za vanredno povećanje penzija u ovoj godini od tri odsto.

“Kada bude određen najpovoljniji momenat za to, opet ćemo razgovarati sa penzionerima i dogovoriti se, ali vjerujem da će se to desiti u ovoj godini kako je i planirano”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima penzionera banjalučke i prijedorske regije.

Cvijanovićeva je napomenula da Vlada Srpske preduzima korake u oblastima važnim za penzionere, od kojih je najvažnije zdravstvo, kako bi došlo do poboljšanja u ovom sektoru radi pružanja boljih usluga penzionerima.

Ona je rekla da je u oblasti zdravstva potrebno otkloniti određene nedostatke koje su zajedno identifikovali, ističući da Vlada radi na tome da se zdravstvene ustanove stabilizuju, da smanje dugovanja, što im je postavljeno kao zadatak i da uvedu racionalnije poslovanje.

“Uvođenje trezorskog poslovanja u zdravstveni sistem Republike Srpske biće jedna od mjera koja treba da doprinese redu i disciplini u svim zdravstvenim ustanovama”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vlada Srpske ima podršku penzionera kada je riječ o uvođenju trezorskog poslovanja kada su u pitanju domovi zdravlja i bolnički sektor.

Cvijanovićeva je rekla da je sa penzionerima razgovarala i o stanju u privredi Republike Srpske, jer od toga zavisi stanje u fondovima socijalne zaštite.

“Krenuli smo uzlaznom linijom. Dala sam podatke o određenim oblastima koje predstavljaju našu razvojnu šansu za zapošljavanje i povećani izvoz i sve drugo što je važno za društvo”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da cilj Srpske da dostigne privredni rast od četiri do pet odsto, jer se bez dostizanja tog nivoa ne može osjetiti poboljšanje na tržištu radne snage, navodeći da je sigurna da će do toga doći.

“Bilježimo značajna poboljšanja i naš je cilj bio da u martu nadmašimo do sada postavljeni rekordni broj zaposlenih radnika u Republici Srpskoj. Preći ćemo taj broj. Ne možemo tu stati i idemo dalje zato što razumijemo da od toga zavisi sve drugo”, zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je novinarima nakon sastanka da je istovjetno stanje zdravstvene zaštite penzionera na području banjalučke, prijedorske, dobojske, bijeljinske i sarajevske regije.

“U ovim regijama iskazano je siromaštvo i teškoće u njegovanju bolesnika kako u ustanovama, tako u pristupu zdravstvu”, istakao je Rakulj.

Sastanku su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, te direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Izvor: Capital.ba