Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pokrenuće 18. aprila inicijativu za smjenu Savjeta ministara BiH.

– Svjesni smo činjenice da nam trebaju još najmanje dva poslanika da bismo uputili inicijativu. SNSD će se fokusirati na ono što su rekli ministri iz Saveza za promjene, a to je da je sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj je usvojen set zakona neophodan za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) organizovana na ilegalan način. Bilo bi dobro da poslanici iz Saveza za promjene podrže našu inicijativu i da pokažemo da ovakav Savjet ministara ne doprinosi rješavanju problema u BiH, da je pun evropske priče, a da od evropskog puta nema ništa – istakao je šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

Dodao je da je takvo stanje u Savjetu ministara potvrda da je dominantna SDA, a da je uloga Saveza za promjene minorna i da se ništa ne pitaju.

– Praksa je pokazala da najviše trpi RS kada imate loš politički karakter ljudi iz Srpske u zajedničkim institucijama – dodao je Košarac podsjetivši da Savjet ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem iz SDA od prvog dana nema podršku SNSD-a.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i funkcioner SDS-a Mirko Šarović je rekao da SNSD ima iskustva sa smjenama Savjeta ministara.

– Prije tri godine izbacili su SDS iz Savjeta ministara. Ako nam budu potrebni mi ćemo ih pozvati, zapamtićemo ovaj njihov prijedlog – rekao je Šarović.

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Senad Šepić je kazao da ne zna kako će glasati o inicijativi SNSD-a, a poslanik DF-a Damir Bećirović da će se odrediti kada je dobiju. U SDP-u su rekli da će biti uzdržani, dok se HDZ BiH i ostale stranke nisu oglašavali.

Šarović je kazao da je sa dnevnog reda jučerašnje sjednice Savjeta ministara skinut zapisnik sa telefonske sjednice na kojoj su usvojene izmjene Zakona o akcizama i prateći zakoni te prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama. Usvajanju zapisnika protive se ministri iz Saveza za promjene odnosno SDS-a i PDP-a, jer tvrde da niko sa njima nije kontaktirao u vezi sa održavanjem telefonske sjednice, iako su to demantovali iz Savjeta ministara.

– Što se nas tiče, ta sjednica Savjeta ministara ne postoji – kazao je Šarović dodajući da ne zna kakve će posljedice na zakone imati neusvajanje zapisnika, s obzirom na to da su upućeni u parlamentarnu proceduru i da ih je već usvojio Dom naroda Parlamenta BiH po hitnom postupku.

Zakoni su uvršteni i na dnevni red sjednice Predstavničkog doma zakazane za 20. april, a MMF će nastavak aranžmana razmatrati u drugoj polovini mjeseca.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić iz SDS-a zatražio je izjašnjenje Narodne skupštine RS o predloženom zakonu o osiguranju depozita, tvrdeći da je riječ o prenosu nadležnosti, što je juče demantovao potpredsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić.

Vigemark

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da ne postoji nikakva prepreka da entitetske vlasti iz budžeta kompenzuju poljoprivrednicima troškove koji će nastati povećanjem akciza na gorivo.

– Ta priča je mnogo šira od samih akciza i riječ je o infrastrukturnim projektima u vrijednosti od milijardu evra – naglasio je Vigemark.

Izvor: Glas Srpske