Foto: RTRS

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je najavlјeni Nacrt rezolucije o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Prijedlog rezolucije koji je podnio Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, kasno sinoć podržalo je 68 poslanika bez ijednog glasa protiv.

Zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, koji od oktobra, nakon usvajanja Zakona o Trepči, bojkotuju rad parlamenta i Vlade samoproglašenog Kosova.

U Rezoluciji je navedeno da se umjesto izmjena Ustava mora pristupiti transformaciji KBS-a u vojsku Kosova, kroz izmjene zakona kojim bi se opredijelila sredstva za nabavku oružja i oruđa, te formiranje vojnih formacija.

Vlada samoproglašenog Kosova, kako je navedeno u Nacrtu rezolucije, ovlaštena je da koordiniše, a zatim Skupštini proslijedi na usvajanje strategiju za transformaciju KBS-a u Oružane snage Kosova.

Izražena je spremnost KBS-a za članstvo u NATO, a Skupština i Vlada samoproglašenog Kosova trebalo bi da “koordinišu svoje angažovanje” zajedno sa NATO-om i SAD.

U obraćanju poslanicima, premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa rekao je da je Kosovo ispunilo sve uslove da dobije oružane snage, ali da međunarodni partneri Kosova zahtijevaju da se formiranje vojske sprovede kroz ustavne promjene.

“Problem predstavlјa to što Srpska lista nije prihvatila da učestvuje u radu parlamenta i Vlade niti je prihvatila da se uklјuči u proces formiranja Oružanih snaga Kosova”, naveo je Mustafa.

Izvor: RTRS/Srna