Nikolić je naveo da je Srbija okružena članicama NATO-a i da ne namjerava da ikada više ratuje.

– NATO nas je napao i bombardovao 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stav naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u – rekao je Nikolić.

Naveo je da Srbija želi da postane članica EU, ali da postoje dva uslova koja ne može da ispuni, a to je da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova i da bude u svađi sa zemljama sa kojima je EU u svađi, prije svega sa Rusijom.

– Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU. Živimo u jedinstvu i sa Istokom i sa Zapadom. Želimo da postanemo članica Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom – rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija ima veliko prijateljstvo i s Istokom, bliske istorijske, religiozne i jezičke veze sa Rusijom.

Nikolić kaže da problem koji Srbija ima sa Kosovom, Ukrajina ima sa Krimom.

– U pogledu Kosova, EU prihvata njegovu nezavisnost, Rusija ne. Kada je riječ o Krimu, Rusija ga prihvata, a EU je protiv toga – objasnio je Nikolić.

Predsjednik Srbije rekao je da su Crnu Goru istorijski stvorili Srbi, da on priznaje njenu nezavisnost, ali će je cijeniti po tome kakav odnos ima prema svim građanima, ne samo onima na vlasti, nego i u opoziciji.

– Tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore – naveo je Nikolić.

On kaže da nikada nije čuo neki autoritet iz Crne Gore da je rekao da je Rusija umiješana u prekrajanje izborne volje građana, te da je riječ samo o spekulacijama.

– Izbori su završeni, svako je dobio koliko je očekivao, a Crna Gora je ponovo u nekakvoj krizi kako će sastaviti Vladu – rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije ocijenio je da Brisel i Priština koriste briselski dijalog za promovisanje i učvršćivanje nezavisnosti Kosova.

– Mnoge ingerencije koje Srbija ima, prenijeli smo na Prištinu, ali oni su istakli četiri nova uslova, a jedan od njih je granica. Mi to nećemo moći da ispunimo – rekao je Nikolić.

Izvor: Srna