Ukupna vrijednost trgovinske razmjene BiH i Saudijske Arabije iznosi oko 25 miliona dolara, što je skroman iznos koji treba unaprijediti, rekao je kopredsjedavajući Savjeta saudijskih komora Munir Bin Sad.

Pred početak poslovnog foruma BiH-Saudijska Arabija, koji je u Sarajevu organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Savjetom saudijskih komora, Sad je rekao da interes za saradnju postoji u mnogim sektorima, a osim nekretnina, tu su i industrija, poljoprivreda, te projekti javno-privatnog partnerstva.

On je dodao da su ovakvi susreti prilika da se sagledaju mogućnosti za investiranje u BiH, kao i da se predstavi vizija Saudijske Arabije do 2030. godine, koja se, prije svega, odnosi na jačanje uloge privatnog sektora u ukupnom razvoju ove zemlje.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da će tokom foruma biti predstavljeni potencijali i mogućnosti za investiranje u BiH, a za sutrašnje poslovne susrete prijavljeno je više od 50 privrednika iz BiH.

Egrlić je napomenuo da će tokom sutrašnjih susreta biti zastupljeni metalski, te sektori turizma, građevinarstva i agrobiznis.

“Što se tiče spoljnotrgovinske razmjene BiH sa zemljama Golfskog zaliva, Saudijska Arabija sa oko 53 odsto prednjači u tom regionu”, rekao je Egrlić.

Ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani Abdulah Mominah rekao je da ova saudijske delegacije ima za cilj da se ojača pristup i unaprijede investicije između dvije prijateljske zemlje.

On je naglasio da nije zadovoljan obimom investicija u BiH koji je do sada postignut, zbog čega je potrebno raditi na poboljšanju opštih prilika za investiranje, unapređenju zakonodavstva i na olakšicama za vizni sistem.

Sutra će biti održan poslovni susreti privrednika BiH i Saudijske Arabije.

U privrednoj delegaciji Saudijske Arabije su investitori i privrednici iz različitih sektora privrede, koji su izrazili interes za ulaganje u projekte, kao i saradnju u oblasti trgovine.

Izvor: Srna