Univerzitet u Istočnom Sarajevu ove godine obilježava svoj srebrni jubilej – 25 godina postojanja. Jubilej će biti obilježen na Dan Univerziteta – 24. maja, nizom svečanosti, najavio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić.

Grujić je na konferenciji za novinare održanoj u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao da je Univerzitet neprekidno razvijao svoj naučno-istraživački rad, te da skromni Univerzitet, kakav je bio neposredno poslije osnivanja, 25 godina kasnije predstavlja jedno od središta akademskog života u BiH sa najvećim brojem objavljenih naučnih radova u prestižnim naučnim časopisima.

Podsjećajući da je UIS u početku imao problem sa nastavnim kadrom, rektor Grujić je istakao da je postignut ogroman napredak, te da je danas više od 75 odsto nastavnog i naučnog kadra u stalnom radnom odnosu na Univerzitetu.

Univerzitet se može pohvaliti savremeno opremljenim laboratorijama, od kojih su neke jedinstvene na prostoru bivše Jugoslavije, kao i veoma razvijenom saradnjom sa realnim sektorom jer postoji obostrani interes za to.

UIS je uspješan i na polju međunarodne razmjene studenata i nastavnog osoblja, kao i u sprovođenju nekoliko desetina međunarodnih projekata u saradnji sa više stotina univerziteta u svijetu.

Prema riječima rektora Grujića, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ponosan na saradnju ostvarenu sa kineskim univerzitetima, naročito sa Pekinškim univerzitetom za strane jezike koji ima studijski program srpskog jezika, te će nastavnici sa UIS-a boraviti kao gostujući predavači na ovom prestižnom kineskom univerzitetu. Studenti iz Kine će u okviru studentske razmjene boraviti na UIS-u, što je prvi put da se realizuje takva saradnja sa univerzitetom u BiH.

Rektor Grujić je rekao da je jedan od ciljeva Univerziteta podmlađivanje nastavnog kadra, te da će iz tih razloga biti formiran i „Rektorov fond za pomoć mladim istraživačima“.

„Univerzitet ne smije stati! Stajanje znači nazadovanje jer drugi idu brzo“, poručio je rektor Grujić.

Prorektor za kulturu, umjetnost i sport UIS-a Sandra Ivanović istakla je da svih 15 fakulteta i 2 akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu svih 25 godina postojanja promovišu Univerzitet na najbolji način kako kroz naučne konferencije, tako i preko kulturnih i umjetničkih manifestacija, po čemu je UIS prepoznatljiv na domaćem i međunarodnom planu.

„O tome svjedoče i brojni sporazumi koji su potpisani sa mnogim univerzitetima, fakultetima i akademijama, ne samo u Evropi, već i u svijetu“, naglasila je Ivanović.

Kako je navela, Univerzitet će tokom cijele godine nizom manifestacija obilježiti značajan jubilej – 25 godina postojanja UIS-a, a centralne svečanosti održaće se 23. i 24. maja u Istočnom Sarajevu.

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta, 23. maja sa početkom u 20 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održaće se premijera opere Stanislava Biničkog „Na uranku“, u izvođenju profesora i studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom sarajevu.

„Ovakav kulturni događaj organizuje se po prvi put na našim prostorima i veliko nam je zadovoljstvo što će Univerzitet i na ovaj način doprinijeti promovisanju kulture i domaćeg umjetničkog stvaralaštva u Republici Srpskoj“, rekla je prorektor Ivanović.

Ona je najavila da će u velikom amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu 24. maja u 11 časova biti održana promocija doktora nauka, u okviru koje će biti promovisan i počasni doktor nauka Milomir Ninković.

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Univerziteta biće održana 24. maja u 17 časova, takođe, u velikom amfiteatru ETF-a.

„Ugostićemo brojne uvažene domaće i goste iz inostranstva, predstavnike akademske zajednice, javnog i političkog života. Tom prilikom biće dodijeljene nagrade i priznanja Univerziteta. U umjetničkom dijelu programa predstaviće se višestruko nagrađivani hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića, kao i Akademski hor Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Ognjena Bomoštara“, navela je Ivanović.

U umjetničkom dijelu svečane akademije na Dan Univerziteta nastupiće i renomirani pijanista Bartolomej Stanković, sopran Klaudija Krkotić i laureat međunarodnih takmičenja – kvintet harmonika „Akordeus“.