maja-kocijancic (1)Portparol Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da je u toku rasprava o daljim koracima Srbije na putu ka članstvu u EU.

“Konkretno, rad je u toku na pripremama za otvaranje poglavlja 23 i 24. Evropska komisija je spremna za sve sljedeće korake čim bude postignuta saglasnost zemalja članica”, rekla je Kocijančičeva za RTS.
Evropska komisija i 27 zemalja članica slažu se da je Srbija ispunila mjerila za otvaranje poglavlja 23, ali taj stav još nije potvrdila Hrvatska.

Pripreme za otvaranje poglavlja 23 su u zastoju, jer Hrvatska još nije dala saglasnost na izvještaj o ispunjenosti mjerila za njegovo otvaranje.

Holandija, kao predsjedavajuća EU, spremna je da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, ali bi dalje blokiranje procedure moglo da dovede u pitanje taj termin.

Očekuje se da radna grupa za proširenje Unije o tome raspravlja sutra, ali je moguće da, zbog stava Hrvatske, ta tema bude odgođena za sljedeću nedjelju – navodi RTS.

Hrvatska je za sada samo neformalno stavila do znanja da od Srbije očekuje da ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji za RTS kažu da nijedan od ovih zahtjeva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora, koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U Evropske komisije navode i da 11 zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Da bi pripreme za otvaranje poglavlja 23 bile nastavljene potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Nakon toga, EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedelja, pa i mjeseci.

Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.

Izvor: /SRNA/