Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić, osumnjičen za organizovanje terorističkog napada u Crnoj Gori, uhapšen je u Beogradu u najvećoj tajnosti i, pod specijalnim mjerama bezbjednosti, avionom crnogorskih državnih organa prebačen u Podgoricu, gdje je smješten u zatvor u Spužu, prenose crnogorski štampani mediji.

Akcija hapšenja osumnjičenog da je organizovao teroristički napad na crnogorskog premijera Mila Đukanovića, policijske službenike i građane, koji je osujetio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, izvedena je po nalogu iz Crne Gore 31. oktobra.

Sinđelić je prije nekoliko dana saslušan u Beogradu i bio je pod nadzorom vlasti u Srbiji, ali su nadležni organi dvije zemlje već tada uveliko spremali njegovo izručenje u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju državljana, a na osnovu Interpolove potjernice, navode mediji.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore nisu željeli ni da potvrde ni da demantuju ovu informaciju, navodeći da predmet nosi oznaku tajnosti, zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa.

Prema nezvaničnim informacijama, Sinđelić je tokom saslušanja u Srbiji negirao da je izvršio krivična djela koja mu crnogorski istražitelji stavljaju na teret.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, uprkos pritiscima i sumnjičavosti dijela javnosti, nije zvanično otkrio kakve dokaze je prikupio protiv Sinđelića i bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije Bratislava Dikića.

Prema tvrdnjama Katnića, teroristički plan bio je da terorističke grupe sukcesivno ulaze u Crnu Goru i da, za početak, izazovu nerede ispred zgrade Skupštine, gdje je trebalo da se okupe pristalice Demokratskog fronta, a zatim da se infiltriraju u redove crnogorske policije i zapucaju na narod, te da se, prema tom scenariju, revoltirana masa pozove na nasilan ulazak u zgradu parlamenta.

Zadatak jedne od grupa, koja nije dostupna crnogorskim bezbjednosnim organima, bio je da zarobi crnogorskog premijera Đukanovića, gdje god se on u to vrijeme nalazio.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su teroristi planirali da likvidiraju Đukanovića, te da su ga pratili iz minuta u minut.

Slična sudbina, da je uspio plan, trebalo je da zadesi i pripadnike specijalnih snaga po izlasku iz kampa na Zlatici, koje je jedna od terorističkih grupa, kako se sumnja, namjeravala da presretne u zasjedi i da ih pobije.

Ovaj scenario, koji prema tvrdnjama Vučića, ima nesporne inostrane elemente, doveo bi do destabilizacije Crne Gore i sukoba nekontrolisanih razmjera.

Izvor: SRNA