Zanatsko pivarstvo je trenutno hit u svijetu, ali sve više osvaja tržište Bosne i Hercegovine. Relativno jednostavan način kuhanja piva, kao i široka lepeza recepata otvara mogućnost svim zainteresovanim da se uključe u rastuću pivarsku zajednicu u našoj zemlji. U BiH trenutno ima više od 50 domaćih pivara.

Istočnom Sarajevu će 24.12.2016. biti održan drugi po redu Mini festival domaćeg piva.

Cilj festivala je popularizacija kulture proizvodnje i konzumacije domaćeg piva, kao i unapređenje saradnje domaćih proizvođača zanatskog piva.

Na festivalu će se predstaviti lokalni proizvođači domaćeg piva iz Istočnog Novog Sarajeva, Sarajeva, Kiseljaka, Foče i Pala.

Među izlagačima su Sestra (Sarajevo), Rafter‘s Brewery (Foča), Beerokrata (Pale), Craft Delegat (Sarajevo), MiG (Kiseljak), Kurtenđur (Istočno Sarajevo), pivarska zadruga Šerpasi (Istočno Sarajevo), Brew pub (Sarajevo).

“Druženje zanatskih pivara predstavlja pravo osvježenje za loklanu zajednicu, pogotovo ako se imate u vidu da tokom zimskog perioda nedostaje zabavnih sadržaja koji su ovog i sličnog tipa“, izjavio je Srđan Avramović, jedan od organizatora ovog festivala.

Festival će biti organizovan u prostoru bivšeg Doma kulture Lukavica u ulici Vojvode Radomira Putnika 100, sa početkom u 16:00 sati, a cijena ulaznice je 2 KM, dok će se cijene piva kretati u rasponu od 2 do 4 KM.

U večernjem dijelu programa nastupit će sarajevski bend “Still Crazy“, koji će obradama rok pjesama iz sedamdesetih i osamdesetih biti zadužen za dobru atmosferu.

Ovo je drugi po redu Mini festival domaćeg piva, prvi je održan u septembru 2016. godine u Istočnom Sarajevu i privukao je veliki broj ljubitelja domaćeg piva.