U sklopu tradicionalne manifestacije „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“ po prvi put biće organizovana likovna kolonija „BELI VUK“.

Naziv programa: Likovna kolonija BELI VUK 2019

Cilј programa: Okuplјanje umjetnika, stvaranje umjetničkih radova tokom trajanja kolonije, promovisanje savremene likovne scene.

Cilјna grupa; procijenjeni broj direktnih i indirektnih korisnika: Publika u Istočnom Sarajevu, javnost u Republici Srpskoj obaviještena preko elektronskih i pisanih medija. Kao vid okupnjanja, saradnje i promovisanja umjetničkog rada- kolonija BELI VUK trajaće deset dana i znači kontakt umjetnika i sredine, umjetnika i ustanova kulture, umjetnika i zainteresovanih kupaca za radove nastale na koloniji.

Kratak opis programa: Rad umjetnika tokom trajanja kolonije, stvaranje fundusa umjetničkih radova i predstavlјanje radova na prodajnoj izložbi koja će biti organizovana na kraju rada kolonije. Ovaj projekat predstavlјa umjetnike iz Republike Srpske i omogućava im razmjenu umjetničkog iskustva sa likovnim autorima iz svijeta. Realizacija projekta doprinosi promociji prirodnih lјepota Republike Srpske. Organizovanje prodajne izložbe je u kalendaru godišnjih aktivnosti JUK Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Kolonija će biti svečano otvorena u Gradskoj umjetničkoj Galeriji 22.06.2019. godine u 19 časova. Nekoliko dana lјepote sela Tvrdimići, prirodnog ambijenta olimpijske lјepotice  Jahorine, savršeno djelo prirode Ravne Romanije, inspirativne motive u gradu  Višegradu, prenjeće na platno slikari iz Republike Srpske i okolnih zemalјa. Nјihova djela biće svojevrsni omaž predivnom pejzažu, trag o fascinaciji predjelom čije će lјepote otkrivati i upoznati. Umjetnici neće biti uslovlјeni i ograničeni u pogledu tema. Oni će u toku  Kolonije prepoznati vizuelnu provokaciju i pronaći likovnu inspiraciju. Svako od stvaralaca kretaće se odabranim stazama vlastite likovne poetike. 

Ljubitelјi umjetnosti njihove radove moći će da vide na izložbi koja će biti otvorena u Gradskoj umjetničkoj Galeriji u Istočnom Novom Sarajevu 28.06.2019. godine u 20:00 časova. Izložba će biti organizovana u sklopu tradicionalne manifestacije „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“.

Kolonija će imati i bogat prateći program koji će se održavati u amfiteatru „Beli Vuk“. U pratećem programu učestvovaće studenti i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“,kulturno-umjetnička društva i književnici iz Istočnog Sarajeva.

Na osnovu prethodnog dogovora, svi učesnici će prije dolaska u Istočno Sarajevo napisati rad na temu „Uticaj tradicije na umjetničke prakse danas“.  Opredjelili smo se baš za ovu temu  jer imamo u vidu različito kulturološko naslјeđe zemalјa iz kojih dolaze umjetnici i potrebu za međusobnim umjetničkim dijalogom, kroz savremenu praksu. U slkopu pratećeg programa Kolonije biće organizovana promocija ovih radova i razgovor na temu. Umjetnici će govoriti o uticaju tradicije na današnju umjetničku praksu, a pored razgovora, moći će da se upoznaju sa kulturno-istorijskim naslјeđem Istočnog Sarajeva i okoline. 

Tokom trajanja Kolonije, umjetnici će imati prilike da posjete kulturno-istorijske spomenike grada Istočno Sarajevo, obiđu prostor Dabrobosanske mitropolije (posjeta Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu i Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji). Kolonija bi trebala postati pravi primjer kulturne vrijednosti koja je usko vezana za kulturni turizam u našoj sredini, odnosno ima potancijal koji može pobolјšati  njegov dalјi razvoj.

Za učesnike Kolonije planiran je i svečani prijem kod Načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo i druženje sa polaznicima Škole ikonopisanja koja djeluje pri Pravoslavnom centru za mlade „Sveti Petar Sarajevski“, posjeta atelјeu naše umjetnice Bilјane Elčić i posjeta  galeriji „Opus“ slikara Borka Močevića.

Način na koji će se koristiti rezultati aktivnosti: Organizovanje izložbe, izrada kataloga i medijsko predstavlјanje rada kolonije  u zemlјama regiona.

Metoda upoznavanja javnosti sa projektnim aktivnostima i rezultatima: Potencirati kulturni efekat koji nije zanemarlјiv s obzirom da će ova  Kolonija, koju organizujemo po prvi put, promovisati opštinu Istočno Novo Sarajevo na najlјepši način.