Invesiticiono razvojna banka RS odobrila je od početka godine 36,2 miliona maraka za stambene kredite, za više od 400 korisnika.

Godina korona virusa za IRB je bila godina s najvećim plasmanom stambenih kredita od osnivanja. Mada su u planovima imali da će plasirati 30 miliona KM, odobrili su rekordnih 67 miliona maraka za 796 korisnika.

Za šest mjeseci ove godine već su na polovini tog prošlogodišnjeg iznosa.

– Planirani kreditni plasman za 2021. godinu za stambene kredite je iznosio 28.150.000 KM, a do 2. jula je odobreno 36.252.279 KM, tako da je plan ispunjen prije prvog polugodišta – precizirali su iz IRB-a.

Pravo da konkurišu za stambene kredite imaju mladi bračni parovi do 30 godina starosti, za koje kamata iznosi tri odsto, parovi s visokom stručnom spremom i porodice i samohrani roditelji sa troje djece, s kamatom četiri odsto, te porodice i samohrani roditelji sa jedno i dvoje djece za 4,2 odsto kamate.

Beneficirana grupa građana, za koje kamata iznosi 3,6 odsto, su: članovi porodica poginulih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi od 1. do 4. grupe, određene osobe sa invaliditetom, porodice i samohrani roditelji sa četvoro djece, građani koji kreditom rješavaju stambeno pitanje na teritoriji nerazvijene ili izrazito nerazvijene opštine, roditelji ili staratelji djece i punoljetnih lica sa smetnjama u razvoju, te bračni parovi s fakultetskom diplomom.

Ove godine, međutim, ukinuti su krediti za samce, koji su uvedeni prije skoro pet godina, tačnije u avgustu 2016. godine. Kreditna linija za samce do 35. godine i one sa visokom stručnom spremom realizovana je u saradnji s Razvojnom bankom Savjeta Evrope kroz Projekat socijalni program stambenog zbrinjavanja u BiH – RS.

Mada su se mladi u Srpskoj, koji su posljednjih mjeseci namjeravali podići taj kredit, iznenadili promjenom uslova, iz IRB-a tvrde da su građani o svemu na vrijeme obaviješteni.

– Stambeni krediti za samce su ukinuti 15. aprila, a o tome je javnost obaviještena početkom trećeg mjeseca, tj. nešto više od mjesec dana ranije – rekli su za Srpskainfo iz ove institucije.

Takvo obavještenje nismo uspjeli naći na njihovom sajtu u rubrici Novosti, gdje je prije pet godina uredno najavljeno kako se uvode stambeni krediti za samce i parove.

Zašto su krediti za samce ukinuti iz IRB-a nisu odgovorili, ali najavljuju da je u planu da se u narednom periodu, kroz različite programe kreditiranja, osigura finansiranje ove kategorije krajnjih korisnika.

Pitali smo i koji su još uslovi promijenjeni za stambene kredite.

– Promjena se odnosi samo na opštu grupu, gdje su isključeni samci koji ne spadaju u beneficiranu grupu i nemaju djece, kao i bračni parovi koji ne spadaju u beneficiranu grupu, nemaju djece, imaju više od 30 godina i nemaju VII stepen stručne spreme. Ukoliko ispunjavaju neki od navedenih uslova, samci i bračni parovi mogu da apliciraju za kredit – kažu iz IRB.

Preko Investitiono-razvojne banke mogu se podići krediti za stan do maksimalno 150.000 KM, na period otplate od 25 godina.

Zahtevi za stambene kredite mogu se podnijeti u 12 poslovnih banaka i mikrokreditnih društava sa kojima IRB RS ima potpisan ugovor o saradnji.

Od početka ove godine, za bračne parove sa završenim fakultetom odobreno je 77 kredita, u ukupnom iznosu 7,4 miliona maraka.

Mladi bračni parovi do 30 godina uzeli su 111 kredita, ukupne vrednosti 10,8 miliona KM, dok su se tri samohrana roditelja zadužila sa 206.750 maraka.

IRB stambene kredite moguće je uzeti za kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju ili proširenje prvog stana.

Građani su ovdje često u nedoumici da li kreditom mogu kupiti drugi stan pod namjenom proširenje. Iz IRB odgovaraju da to jeste moguće, ali samo u slučajevima kada ukupna površina postojeće stambene jedinice ne prelazi 50 metara kvadratnih za podnosioca zahtjeva, uvećano za dodatnih 20 kvadrata za svakog ostalog člana domaćinstva.