U Beogradu će danas biti održan regionalni bezbjednosno-politički forum koji organizuju Fond strateške kulture iz Moskve i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Cilj konferencije pod nazivom “Vruća jesen 2016 – Aktuelni problemi u bezbjednosnoj sferi Balkanskog regiona: novi izazovi i prijetnje” jeste da se, uz analizu situacije, ukaže na moguće pravce budućih dešavanja na području bivše Jugoslavije, koje postepeno klizi u sve veću nestabilnost, saopštili su organizatori.

U radu skupa učestvovaće stručnjaci iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Kako se podsjeća u najavi konferencije, centralni događaj u ovom periodu bio je referendum o Danu Republike Srpske, ali i lokalni izbori, pogotovo zbog vještačkih tenzija oko izbora u Srebrenici koji su u prvi plan ponovo stavili budućnost BiH, kao i kako će se to odraziti na okruženje.

“Uz sporne i osporene izbore u Crnoj Gori, naoružavanje Hrvatske i sve otvorenije vojne prijetnje koje stižu iz te zemlje uperene ka Srbiji i Srpskoj, novu destabilizaciju Kosova i Metohije, rastuću militarizaciju tamošnjih `oružanih snaga` i agresivne poteze prema Srbima i srpskoj imovini – jasno je da se tamni oblaci nadvijaju nad našim prostorima”, saopštili su organizatori.

U najavi se ocjenjuje da Rusija sve otvorenije izražava svoje stavove, pogotovo kada je riječ o principijelnoj podršci Republici Srpskoj i očuvanju Dejtonskog sporazuma.

S druge strane, dodatno se pojačava zapadna podrška političkom Sarajevu, pro-natovskom režimu u Podgorici i secesionističkom režimu u Prištini, istakli su organizatori.