Direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Dušan Topić i potpredsjednik kineske kompanije „Power China – Sinohydro” za Evroaziju Jang Fan potpisali su danas komercijalni ugovor za izgradnju autoputa na pravcu od Banje Luke do Miliništa.

Pomenuti ugovor parafiran je ranije, uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, poznat i kao Samit „16+1“, a koji se 5. i 6. novembra održava u Rigi, glavnom gradu Latvije, saopćeno je iz „Autoputeva Republike Srpske“.

Potpisivanju pomenutog ugovora, koji bi trebao da ubrza proceduru za odobravanje kredita od strane kineske „Eksim banke“, čime bi se finansirala izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka – Mliništa, na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ –a, ukupne dužine 62 kilometra, prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ujedno i koordinator za saradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik „Power China – Sinohydro“ za međunarodne poslove Xiong Lixin.

Izvor: Fokus