Siniša Mali danas će proslaviti tri godine kako je zvanično preuzeo funkciju gradonačelnika, ali je sa 1.242 dana na čelu prestonice već jedan od desetak sa najdužim mandatom.

Najmlađi gradonačelnik Beograda u njegovoj istoriji, 66. na toj funkciji, na početku je bio prvi čovek Privremenog organa koji je Vlada Srbije imenovala 18. novembra 2013. godine, a od 24. aprila 2014. i zvanično je poneo prestižnu titulu.

Sve do tog novembra 2013. Mali je bio prilično nepoznat u političkim krugovima, ali ga je Aleksandar Vučić, posle smene Dragana Đilasa, odredio kao stručnjaka i nestranačku ličnost (kasnije ušao u SNS) koja će voditi svojevrsnu privremenu upravu u prestonici do novih izbora. I to je činio u društvu sa Nebojšom Čovićem (nestranačka ličnost), Andrejom Mladenovićem (tada DSS), Nikolom Nikodijevićem (SPS) i Tatjanom Pašić (predstavnik DS, nije se pojavljivala na sednicama).

Za gradonačelnika Beograda Mali je zvanično izabran na sednici Skupštine grada 24. aprila 2014, kada su od 110 poslanika glasala 94, a njih 79 je podiglo ruku za predlog koalicije Srpske napredne stranke. Od tada, od trenutka kada je i zvanično ušao na velika vrata u Stari dvor, prošlo je tačno 1.095 dana.

Tokom mandata pratili su ga i dobra i loša sreća. S jedne strane, skoro da nije imao opoziciju na gradskom nivou, koja je slobodno mogla da se kandiduje za najpasivniju i najnesposobniju u istoriji, idealnu za svaku vlast. S druge strane desio se slučaj „Savamala“ i protesti koji su tim povodom usledili.

U svakom slučaju, Siniša Mali je već nadmašio prosek od dve i po godine, koliko su se kroz istoriju gradonačelnici Beograda zadržavali na ovoj funkciji. I iako trenutno to možda ne izgleda kao preterano realna opcija, neka ipak nikoga ne iznenadi ako posle sledećih gradskih izbora, bez obzira da li će biti u redovnom terminu naredne godine ili ranije, dobije i – drugi mandat.

ČARAPIĆ, PEŠIĆ I DVE DAME

Prvi gradonačelnik Beograda 1839. godine bio je Ilija Čarapić. U analima su ostali zapisani Milovan Marinković po tome što je imao čak tri odvojena mandata, Branko Pešić, osim po svojim delima, i po dužini vladavine – od 1974. do 1984. godine, te Slobodanka Gruden i Radmila Hrustanović, kao jedine dve dame na čelu prestonice.

Izvor: Blic