Učešće predsednika SAD Donalda Trampa na samitu NATO u Briselu privuklo je veliku pažnju medija koji su pomno analizirali njegovo ponašanje u odnosu na druge učesnike, pa je tako, na primer, objavljen snimak koji prikazuje kako je američki predsednik odgurnuo premijera Crne Gore Duška Markovića, a hrvatski mediji danas analiziraju kako se njihova predsednica izborila za mesto uz Trampa.

Portal 24 sata preneo je da je, prema protokolu, Grabar Kitarović bila u nekom redu iza Trampa tokom obilaska nove zgrade NATO, a kada se, kako se navodi, povorka zaustavila uspela je da dođe iza američkog predsednika da bi se, kada je nemačka kancelarka Angela Merkel otišla za govornicu, „probila“ u prvi red i stala tik uz njega.

Zatim je, tokom razgledanja novog centra NATO-a Kolinda Grabar Kitarović sve vreme išla uz Trampa, a nakon završetka samita je rekla da je američkog i francuskog predsednika pozvala u posetu Hrvatskoj.

„Tokom celog ovog druženja hodajući hodnicima nove zgrade NATO-a i kroz prijem koji je prethodio samitu bilo je dosta prilika za razgovor. Razgovarala sam i s predsednikom Trampom i pozvala ga da poseti Hrvatsku“, rekla je hrvatska predsednica.

Bila je, kaže, iznenađena koliko je Tramp razgovarao sa svima, uključujući i sa njom.

„Uglavnom, bio je vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i šalio“, rekla je Kitarovićeva o razgovorima s američkim predsednikom.

Čini se da crnogorski premijer nije bio te sreće.

Svetski mediji su preneli video koji prikazuje kako je Tramp odgurnuo Markovića u stranu da bi izbio u prve redove.

Tim povodom američki portal “We the people” počeo je da prikuplja potpise za peticiju kojom će, ako ih prikupe 100.000, od Bele kuće zvanično zatražiti da se Tramp pisanim putem izvini crnogorskom premijeru za taj incident.

Izvor i foto: RTS