Članovi Udruženja drvoprerađivača Sokolac blokirali su jutros raskrsnicu na Podromaniji, zahtijevajući da se ispune njihovi zahtjevi i upozoravaju da će ostati tu sve dok im se ne obrate predstavnici viših nivoa vlasti u Republici Srpskoj.

Raskrsnicu je od 6.30 časova blokiralo oko 40 dizalica i oko 300 lјudi, čime su blokirani magistralni put i regionalni putevi prema Rogatici, Sarajevu i Zvorniku.

Član Upravnog odbora Udruženja drvoprerađivača Sokolac Radivoje Čajević rekao je Srni da propuštaju samo vozila hitne pomoći i vozila iz ostalih prioriteta iz oblasti bezbjednosti lјudi i imovine.

“Stali smo na put da bi skrenuli pažnju javnosti na nezakonito rješavanje kadrovskih pitanja u Šumskom gazdinstvu `Romanija` Sokolac i neispunjavanje ostalih zahtjeva koje smo iznijeli na protestnom skupu na Sokocu 18. aprila”, kaže Čajević.

Drvoperađivačima su se pridružili drvoprerađivači iz susjednih opština i određeni broj radnika iz Šumskog gazdinstva Sokolac.

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije zahtijevaju bolјe uslove za obezbjeđenje i raspodjelu šumskih drvnih sortimanata i pozivaju na odgovornost aktere dosadašnje poslovne politike u oblasti šumarstva.

APEL NAČELNIKA OPŠTINE SOKOLAC

“Zbog višegodišnje nebrige za javni resurs od, rekao bih, presudnog značaja ne samo za opštinu Sokolac već i za cijelu Republiku Srpsku, u kojem se našlo zbog loše poslovno-kadrovske politike rukovodstva Šuma Srpske, upućujem apel rukovodstvu Šuma Srpske, resorsnom Ministarstvu i Vladi Republike Srpske da riješe podhitno probleme, jer je ugrožen kako opstanak drvopređivača tako i svih ostalih koji se oslanjaju na prirodne resurse Romanije.

Bojim se ako se ovo ubrzo ne riješi da ovu agoniju drvoprerađivača neće moći niko kontrolisati. Zahtjevam da se u ovaj problem što prije uklјuči direktor JP „Šume RS“ Risto Marić, da riješava nagomilani kriminal u Šumama Srpske, a ako to nije u stanju, da podnese ostavku kako su tražili drvoprerađivači.

Dosta je bilo zabijanja glava u pijesak i stavlјanja poveza na oči na organizovani kriminal i utaju poreza od strane pojedinaca koji odlučuju o radu preduzeća, sudbini njihovih radnika i na kraju građana.

Pozivam pravosudne institucije RS da rade svoj posao i da rješavaju predmete koja se odnose ne krivična djela vezana za ovo javno preduzeće. Još jednom pozivam stanovnike Sokoca i regije da ne nasjedaju na sve učestalije provokacije pojedinaca koji kroz ovu borbu žele da zadrže svoje statuse u političkom i ličnom smislu”.

 

Izvor: SRNA/katera.news