panamaPortparol Stejt departmenta je istakao da SAD ranije nisu znale za istraživanje koje se vodi i za njegove rezultate, jer se ne mješa u rad novinara.

Vlada SAD preko agencije USAID sponzoriše novinare koji su sproveli istraživanje o ofšor kompanijama, ali se ne mješa u njihovu aktivnost koja nije bila usmerene protiv pojedinih lica i zemalja, izjavio je zvanični predstavnik Stejt departmenta Mark Toner.

Oni (novinari) su dobili finansiranje iz različitih izvora, uključujući vladu SAD… Radi se o organizacijama koje su dobile i dobijaju finansiranje od USAID, ali ne kako bi pratile određene zemlje ili ljude, nego zato da bi sprovodile nezavisna novinarska istraživanja”, izjavio je predstavnik Stejt departmenta, prenose RIA “Novosti”.

On je pojasnio da se radi o organizaciji Organized Crime And Corruption Reporting Project (Projekat istraživanja organizovanog kriminala i korupcije).

Toner je istakao da SAD ranije nisu znale za istraživanje koje se vodi i za njegove rezultate, jer se ne mješaju u rad novinara.

Ranije u četvrtak, 7. aprila, ruski predsjednik Vladimir Putin je prokomentarisao skandal o ofšor kompanijama. „Naše oponente zabrinjava prije svega jedinstvo ruskog naroda. Žele da nas poljuljaju, da nas natjeraju da se ponašamo onako kako njima odgovara“, rekao je Putin.

„Najjednostavniji način da se to postigne je da se u društvo unese izvjesno nepovjerenje prema organima vlasti, organima upravljanja, da nas okrenu jedne protiv drugih. To se izuzetno lijepo moglo videti u tragičnim godinama Prvog svjetskog rata kada je zemlja prosto dovedena do raspada”, izjavio je ruski predsjednik.

Izvor: Ria Novosti