Šesnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2015”

od 11. do 15. maja Istočno Sarajevo.

Selektor i direktor festivala Vitomir Mitrić rekao je na konferenciji za novinare da se kroz moto ovogodišnjeg festivala “Fenomen lutkarske igre” iskazuje raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi iz Japana, Meksika, Portugala, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH. On je istakao da je ove godine za konkurs festivala vladalo veliko interesovanje, ali da se zbog koncepta i visokih kriterijuma, koji su postavljeni na dosadašnjim festivalima, odlučio da u program uvrsti 12 predstava.

“Zasnovane na elementima teradicionalnog teatra i klasične bajke, predstave koje će se izvesti na 16. `Lut festu`, kroz nove lutkarske forme i istraživanja modernih umjetničkih izraza, donose fenomenalnu igru i vizuelnu ekspresiju”, naveo je selektor ovogodišnjeg festivala.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Tifanić najavila je da će festival otvoriti “Refleksija animacije”, u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film “Kr.Sarafov”, iz Sofije, Bugarska.

Publika će imati priliku da prvi put vidi predstavu iz Japana, “Priču o ptici”, daleku istočnu priču, koja je van granica i vremena.

Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore, Bugarska, donosi fantastičnu transformaciju “Čarobnjaka iz Oza” u modernu priču, kroz lutkarski mjuzikl, uz korišćenje različitih načina izražavanja.

Kroz igru marioneta, predstava “Cirkus insekata”, Marionetskog pozorišta iz Londona, udahnjuje novi život u tradicionalne tehnike koje se koriste u viktorijanskim trik marionetama.

“Nekada davno”, Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske, je muzička bajka o životu sa lutkama napravljenim od autentičnih elemenata iz davnih vremena, ispričana sa osmjehom i divljenjem prema bugarskom folkloru.

Predstava “Lutke mog života”, Lutkarskog pozorišta “Trule” iz Portugala, je antologija koja predstavlja putovanje dugo preko trideset godina istraživanja i razumjevanje različitih tehnika gradnje i manipulacije lutaka.

Popularnu bajku “Maša i medvjed” izvešće Lutkarsko pozorište “Tulevski” iz Estonije.

masha

                                                          Foto: Srna

Ove godine prvi put na festivalu učestvuje pozorište iz Meksika. Pozorište “La kukaraća” će se publici predstaviti kroz “Pjesmu Šamana” i priču o bogatoj tradiciji meksičke istorije i njegovog postanka.

Ove godine će se publici sa novim lutkarskim ostvarenjima predstaviti dobro poznati ansambli iz Zrenjanina predstavom “Bajka o majušku”, čuvenog Luleta Stankovića, Pozorište mladih iz Novog Sada sa lutkarskom monodramom za djecu “Kako je otkriveno letenje?” i Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom “Ledeno srce”.

Publika će i ove godine imati priliku da vidi najnoviju predstavu Pozorišta “Puž” iz Beograda sa Brankom Milićevićem Kockicom, u glavnoj ulozi, koja će zatvoriti ovogodišnji festival.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana Kraetivno-edukativna radionica izrade lutaka “Kreacije za Lut fest i dušu”, namijenjenu djeci predškolskog i niže školskog uzrasta, vaspitačima i pedagozima. Osim toga, biće održane i promocije knjiga i publikacija iz oblasti lutkarstva, kao i predavanja o bugarskom lutkarskom pozorištu.

U duhu bugarskog lutkarskog teatra biće postavljena izložba lutaka “Magija vjetra”.

U pratećem programu festivala, planirano je da tri predstve budu održane na Palama.

Festival je takmičarskog karaktera. Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Žana Demikhova iz Rusije, te Ljubica Ostojić i Vojislav Vujanović iz BiH.

Izvor: sarajevo-rs.com