Na IX festivalu Narodne nošnje, nakita i oglavlja u Futogu, koji je od ove godine i takmičarski, kolekcija našeg sugrađanina Gorana Kovačevića iz Istočnog Sarajeva je osvojila, 2 nagrade i to:

  • 1. Mjesto za mušku nošnju
  • 2. Mjesto za žensku nošnju u dimijama.

Obije nošnje su iz Sarajevskog Polja. U žiriju je bilo 5 eminentnih stručnjaka etnologa a pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad. Goran je ovim  povodom na svom Facebook statusu naveo:”Vrlo sam srećan i ponosan. Posebno što je ovaj festival u nominaciji za UNESCO listu nematerijalne baštine. Hvala Nini ČeremidžićNataši SimićAdrijani DrljačaPredragu Peđi MiljušVedi Polovini, Reufu Ibrahimagići, Đuri Borčić i Fuadu Fišekoviću na nesebičnoj pomoći u realizaciji ovog poduhvata”.

dio-kolekcijeOvo je dio Goranove kolekcije koji je bio izlažen na festivalu. 

Na Devetom festivalu narodne nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana”, koji je održan od 6. do 9. oktobra u Novom Sadu i Futogu, stručni žiri (koji je činilo pet etnologa) odlučio je da plaketu „Biserna grana” za žensku nošnju zaslužuje nošnja Hrvata Šokaca iz Bačkog Brega pod nazivom „Nova mlada zlatem oprave”, koju su prikazali članovi HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević” iz tog mjesta. Drugo mjesto pripalo je nošnji Srba Sarajevskog polja „Žena u crnim dimijama” iz kolekcije Gorana Kovačevića iz Istočne Ilidže, BiH. Treće mjesto pripalo je svečanoj ženskoj slovačkoj nošnji „Na dugo” koju je nosila članica KC „Aradac” iz Aradca.

Kada je u pitanju muška nošnja, plaketu „Biserna grana” osvojila je kolekcija Gorana Kovačevića iz Istočne Ilidže za nošnju mlađeg Srbina Sarajevskog polja. Drugo mjesto pripalo je Slobodanu Balandžiću iz Kule za crnogorsku nošnju iz njegove kolekcije, a treće KUD-u „Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca za nošnju starijeg Srbina iz Like. Posebno priznanje za najbolju prezentaciju pripalo je Miri Mandić iz Bačkog Gračaca.

Po mišljenju žirija medija, najljepša djevojka bila je članica KUD-a „Logovac” iz Despotova Dragana Petković.

futog2