U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje mjera zabrane za osam lica uhapšenih u akciji “Pravda”. Mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i putovanja zatražene su za osam osumnjičenih, odnosno Edinu Mutevelić, Emira Karaču, Peru Vukovića, Hajrudina Omerbegovića, Muhameda Hadžiomerovića, Kemu Kapura, Edina Banovića i Muamera Pitu.

Sud će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Za Kapuru, Karača  i Omerbegovića je zatražena zabrana obavljanja djelatnosti kao i za Pitu koji je osumnjičen da je kao kurir Općinskog suda u Sarajevu prodavao informacije Delimustafiću. Naime, Tužilaštvo sumnjiči ovih osam osoba da su uz pomoć Lejle Fazlagić, bivšeg sudije Općinskog suda u Sarajevu, mimo zakona uknjižili imovinu i to od 70 lica od kojih su neki i tada već bili mrtvi. Edina Mutevelić je zajedno sa Emirom Karačom osumnjičena u predmetu da je oštetila Hipo Alpe Adria Banku za 1,6 miliona KM, tako što je raskinula ugovor o zalogu imovine koji je piotpisala još 1999. godine sa Dubrovačkom bankom koju je naslijedila Hipo banka, a nakon što je Lejla Fazlagić omogućila da vrati nekretninu ona ju je prodala Ceneksu DOO čiji je vlasnik Alija Delimustafić, a da nije naloženo da se vrati dva miliona KM koje je Mutavelić dobila kao kredit uz zalog nekretnine.

Tužilaštvo kantona Sarajevo tereti 14 optuženih i za kršenje urbanističko regulacionog plana na području Marin dvora gdje je trebalo da se gradi šestospratnica veća od siti centra.

Izvor: Nezavisne